Strax efter att de båda tonåringarna träffats för första gången bestämde de via snapchat om att ses för att ha sex dagen därpå.

Åldersskillnaden mellan dem är inte stor och flickan var helt klart intresserad av den något äldre pojken. Han har hela tiden hävdat att han inte kände till att flickan inte fyllt 15 år.

Som en grund till överklagandet till Göta hovrätt hävdar han via sin advokat att han bara fick veta vilket år flickan var född, inte när på året.

”Ömsesidigt beslut”

I överklagandet understryks särskilt att flickan aktivt medverkade till att de två skulle ha sex. Detta trots att hon var medveten om att det var otillåtet eftersom hon var för ung jämfört med honom.

Tre andra centrala argument i överklagandet: Att de skulle ha sex var ett ömsesidigt beslut. Inget har framkommit som tyder på att flickan befunnit sig i underläge gentemot pojken. Att målsägaren ångrade sexet efteråt saknar betydelse i sammanhanget.

Relaterat: Tonåring dömd för våldtäkt mot barn

Pojken dömdes till 150 timmars ungdomstjänst samt till att betala flickan hela 115 000 kronor i skadestånd, ett belopp som är praxis så fort någon döms för våldtäkt.

”Inget övergrepp”

Tingsrätten menade att det skulle krävts en ömsesidig kärleksrelation mellan den yngre och den äldre än 15 för att göra ett undantag och i stället döma pojken för enbart sexuellt utnyttjande.

Men den dömde pekar via sina advokat på att det visst finns prejudikat för fall liknande detta, fall där målsäganden varit lika delaktig som den åtalade i att de skulle ha sex.

Annons

”Det saknas anledning att moralisera över det förhållande att det sexuella umgänget kanske inte var betingat av kärlek från båda parter”, skriver den dömdes advokat i överklagandet.

Omständigheterna kring sexet är sådana att handlingen kan anses som mindre allvarlig, heter det i överklagandet som mynnar ut i: ”Det är uppenbart att gärningen inte har inneburit något övergrepp mot målsäganden med hänsyn till den ringa skillnaden i ålder och utveckling mellan den åtalade och henne.”