I augusti 2017 svarade mannen, som är i 40-årsåldern, på en annons om en gaffeltruck för 230 000 kronor. Trucken transporterades sedan till en plats i Vetlanda kommun. Men betalningen kom aldrig och senare beslagtogs gaffeltrucken hos en anhörig till mannen. Det är ett av två fall av grova bedrägerier som mannen från Vetlanda nu döms för.

I det andra fallet av grovt bedrägeri har mannen, som utgett sig för att vara någon annan, svarat på en annons om en lastbil och fyra olika flak. Tre av fyra flak levererades till en adress i Eksjö kommun i december 2017 utan att betalning genomfördes. Mannen krävde att det fjärde flaket skulle levereras och att pengarna var på väg, och gjorde ytterligare beställningar från säljaren. Det totala värdet av godset uppskattas till 460 000 kronor. När säljaren inte fick sina pengar och kontaktade sin bank uppmanades han att göra en polisanmälan och hörde därefter ingenting mer från mannen.

Mannen erkänner att han köpt godset men menar att han under perioden befunnit sig i ett missbruk. Själva leveransen säger han sig inte minnas, men avsikten med köpet var att själv kunna tjäna pengar. Han uppger att han tänkte betala till säljaren – men tingsrätten konstaterar att han aldrig haft för avsikt att betala något gods.

Uppgav annans namn

Mannen döms också för sju fall av bedrägeri. I samtliga fall har mannen handlat med maskiner och fordon eller med olika maskin- och fordonsdelar, både i egenskap av säljare och köpare.

Annons

I flera av fallen har mannen använt sig av andra namn än sitt eget. Bland annat har han utgett sig för att vara en man på ett bolag – någon han själv uppger att han haft tillåtelse att göra. Men något sådant tillstånd har mannen vars identitet som använts aldrig gett.

Att mannen har gjort sig oanträffbar efter att personer utkrävt betalning förklarar han med att det är hans mamma som sagt upp sina mobilabonnemang som han använt. Han påtalar också att han haft ett "destruktivt missbruk" och ett spelmissbruk.

Mannen nekar till brott i sju av fallen, och varken erkänner eller nekar i två fall.

Döms till fängelse

Utöver bedrägeribrotten döms mannen mot sitt nekande för olaga hot mot en kvinna som mannen haft ett förhållande med. Ett vittne finns till en händelse då mannen dödshotat kvinnan. På åtalspunkten om misshandel frias han.

Mannen är dömd flera gånger tidigare, senast för att bland annat ha dödshotat sin mamma. I samband med den nya domen undanröjs tidigare utdömd skyddstillsyn, och påföljden blir fängelse i ett år och nio månader. Mannen ska också betala skadestånd på över 650 000 kronor totalt.

Mannen kommer att vara fortsatt häktad till straffet kan verkställas då det finns en risk att nya brott begås.

LÄS MER: Vetlandabo åtalas för miljonbedrägerier