”Den tilltalade har befunnits skyldig till mord på sin hustru inför ögonen på deras gemensamma dotter. Han har ingen annan anknytning till Sverige än dottern och med hänsyn tagen till vad han utsatt henne för, bör denna anknytning inte beaktas i utvisningsfrågan”, skriver Eksjö tingsrätt i sin dom som meddelades under torsdagen.

Det var den 26 juni i år som den 20-åriga kvinnan hittades död på ett asylboende i Mariannelund. Hennes make häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och omkring fyra månader senare kunde han till slut ställas inför rätta vid Eksjö tingsrätt.

Åklagare yrkade den 25-åriga mannens ansvar för mord, livstids fängelse och utvisning ur Sverige.

— Han har i den gemensamma bostaden uppsåtligen berövat sin hustru livet genom strypning. Därefter har han lagt plastpåse över mun och ansikte, sedan knutit en scarf över ansiktet och bundit hennes ben med ytterligare en scarf, sa åklagare Lisa Hedberg vid Eksjö tingsrätt.

Mannen erkände

Mannen erkände både i polisförhör och inför rätten att han tagit sin hustrus liv, hur han greppat händerna runt hennes hals och hållit kvar tills hon var helt kall och livlös.

Annons

— Jag grät och ropade på henne men märkte att hon var helt kall. Jag tog henne till sängen och lade en filt över henne, berättade han i rätten.

Försvarsadvokaten Mikael Svegfors meddelade dock att hans klient bestred mordrubriceringen och menade att mannen borde dömas för dråp då han agerat i affekt.

— Han bestrider även utvisning på tre grunder: Han är vårdnadshavare för sin dotter och vid utvisning skulle umgänge mellan dem omöjligöras, han är på väg att konvertera till kristendom vilket innebär livsfara i Afghanistan och han kommer inte erbjudas skydd av myndigheterna i landet mot den blodshämnd som alltid uppstår, sa Mikael Svegfors.

Det rådde under polisutredningen och rättegången tveksamheter huruvida parets treåriga dotter såg när hennes pappa tog hennes mammas liv eller inte. Vittnesmål från den jourmamma som flickan placerats hos tydde på det, samtidigt som mannen bestämt hävdade att dottern sov under dådet.

Dottern såg

— Det finns ingen annan slutsats än att hon sett det och därmed han inte bara berövat flickan hennes mamma, utan även gjort det inför ögonen på henne. Han har inte bara tagit mammans liv men för alltid förstört sin dotters, sa åklagare Adam Rullman.

Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje huruvida dottern såg mordet eller inte.

”Finns det någon annan rimlig förklaring till flickans beteende än att hon iakttagit den tilltalade strypa kvinnan? Svaret på den frågan är nej; det finns, utifrån vad utredningen visar, ingen annan rimlig förklaring till flickans beteende, än att hon sett mordet”

25-åringen ska också betala 75 000 kronor i skadestånd till sin dotter.