— Det är ett väldigt fint spel med fylligt ljud. Olle Johnny var en stor musiker. För honom var det självklart att ha ett förstklassigt instrument. Jag är glad att jag fick möjlighet att köpa hans favoritspel, säger Dennis Hellström.

Under skärtorsdagens PåskÄggstra i Österbymo mötte Dragspelsgodiz för första gången publiken med Olle Johnnys gamla instrument i sättningen på scenen.

Annons

— Jag är nöjd med premiären. Det gick riktigt bra, trots att jag inte hunnit öva så mycket på mitt nya spel. Men vi spelade ingen Olle Johnny-låt. Vi har inte nån sån på repertoaren. Det borde vi kanske ha, förklarar Dennis Hellström med ett skratt.

Dragspelsgodiz är en nykomling i Ydremusiken sprungen ut Ydregillet och Ydre spelmän. Det nya bandet leds av Per-Ove Gustafsson och består av nio medlemmar som spelar dragspel, fiol, bas och saxofon. För sången står Arne Roos och Rune Edberg.

— Vi är ett gäng som spelat ihop under olika namn och konstellationer senaste åren. Det känns bra att vi nu enats om att köra vidare under nytt namn. Hittills har vi haft två spelningar. Men fler är på gång. Vi övar regelbundet och tycker det ska bli kul att försöka nå ut till publiken med Dragspelsgodiz, säger Per-Ove Gustafsson.

Olle Johnny är en av Sveriges dragspelskungar. Han tillhörde gräddan av dragspelseliten under mer än ett halvt sekel. Var ett av de främsta namnen under dragspelsmusikens storhetstid tillsammans med bland andra Carl Jularbo, Erik Frank och Andrew Walter. Han fick sitt genombrott då han vann Europamästerskapstiteln. Olle Johnny spelade in hundratals låtar och har mer än 140 egna kompositioner registrerade hos STIM.git