— 

Vi är alla beroende av vatten, avlopp, el, uppvärmning och att vårt avfall transporteras bort. Men kostnaderna för dessa tjänster varierar stort i Sverige. Den totala snittkostnaden i Jönköpings län är 1772 kronor per månad för en trerumslägenhet. Rikssnittet ligger på 1 883 kronor.

 Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Främst är det kostnaderna för elnät som sticker ut på ett negativt sätt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.

Ökar mest i Mullsjö

Fakta: Dyrast i Aneby

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet.

1. Aneby 2016 kr

2. Habo 1915 ..

Fakta: Dyrast i Aneby

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet.

1. Aneby 2016 kr

2. Habo 1915 kr

3. Sävsjö 1855 kr


Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet.

1. Jönköping 1604 kr

2. Tranås 1641 kr

3. Gislaved 1681 kr

Nils Holgersson-gruppen består av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, och SABO. Sedan 1996 har gruppen varje år gett ut rapporten "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Annons

I Jönköpings län är Mullsjö den kommun där kostnadsökningen är störst, 0,86 procent, högre än snitthöjningen i hela landet som ligger på 0,7 procent.

 Men skillnaderna inom länet är stora. Lägst taxor och avgifter finns i Jönköping, totalt 1 604 kronor per månad och lägenhet.

Uppmärksamma beslutsfattare

Dyrast är Aneby med 2016 kronor.

 Den Jönköpingsbo som väljer att flytta till Aneby kan komma att öka sina kostnader för dessa tjänster med 26 procent, men villapriserna och vad man får betala för en bostadsrätt är andra sidan lägre i Aneby och andra småkommuner.

— Det är ändå viktigt att vi uppmärksammar politiker och beslutsfattare på både prishöjningar och skillnader. Vår kartläggning bör vara ett viktigt beslutsunderlag för dem. Detta är kostnader som får konsekvenser för mångas privatekonomi, säger Jennie Wiederholm.