Kalle Ekman är som ett yrväder ute på fotbollsplanen. Hans yviga kalufs är överallt.

Under våren har han synts allt mer under J-Södras A-lagsträningar. Nu för tiden är seniortruppen den enda som den 19-åriga forwarden tränar med.

— Jag trivs verkligen jättebra här. Det är otroligt kul att få vara med här uppe med ett allsvenskt lag. Sedan är ju alla i laget jättesnälla också, säger han.

Under intervjun går mittbacken Joakim Karlsson förbi.

— Berätta allt om din student nu Kalle, säger han.

Kalle svarar med ett skratt. Han har kommit in bra i laget.

Men det finns saker som har tagit lite tid att lära sig.

— På den här nivån är det en hel del fulknep som inte finns i juniorfotbollen. Här är de ju mer rutinerade. Jocke Karlsson till exempel, han ger en alltid en knuff precis när man ska börja springa. Han har lite olika knep där ute på planen.

Har du lärt dig några knep då?

— Jag vågar inte göra dem än, säger han med ett leende.

Undertecknad fick upp ögonen för Kalle Ekman tidigare i våras. Då hade han en riktigt bra period där han svarade för åtta mål på tre matcher i J-Södras U19- och U21-lag. Ett facit som säkert har bidragit till att han är med och tränar med A-laget idag.

— Kalle har en ambition, vilket är viktigt för unga spelare. Sedan har han också tålamod, vilket inte alla unga spelare har. Han förstår vad det innebär att göra samma sak ofta så att man blir bättre hela tiden. Han visar ett lugn och vet om att han måste ta sig igenom vissa steg för att spela en allsvensk match, säger J-Södras tränare Jimmy Thelin.

Annons

Fyra allsvenska trupper har Kalle Ekman blivit uttagen till. Tre har han sett från bänken, en från läktaren.

— Det var speciellt att bli uttagen. Första matchen var ju hemmapremiären mot Halmstad och det var väldigt mycket folk på läktaren. Det var mäktigt och väldigt kul att få känna på det.

Än så länge har det alltså inte blivit några allsvenska inhopp för forwarden.

— I början av säsongen kändes det som att det var väldigt långt ifrån att få speltid. Det är fortfarande en bit kvar, men det känns inte lika avlägset nu. Vem vet, rätt match och vid rätt läge så kanske det kan hända någonting i höst. Känslan jag har är att det går åt rätt håll.

Tränare Jimmy Thelin håller med:

— Han har gått från vår ungdomsakademi till vårt a-lag och tar kliv sakta men säkert. Han tar för sig mer och mer och känner sig tryggare i miljön. Han har egenskaper som vi tycker är intressanta och en tempoväxling som är väldigt intressant.

Ekman tog studenten förra veckan och nu väntar en sommar med det bästa han vet.

- Det blir bara fotboll och chill.

Just nu har han inget seniorkontrakt med klubben men kanske kan det hända något redan i sommar.

- Vi har inte pratat om något kontrakt än, men vi ska sätta oss ner och prata snart.

- Spelarna är alltid under utvärdering. Vi har A-lagskontrakt och då ska du vara redo att spela match på match. Är du lärling så har vi mer tålamod, de får göra fler misstag och under tiden filar vi bort de misstagen så blir de mer redo för ett A-lagskontrakt, säger J-Södras tränare Jimmy Thelin.