LÄS ÄVEN: Dubbelmordet: Detta har hänt

En familjefar i 20-årsåldern från Mullsjö är misstänkt för att ha dödat ett äldre par i Mantorp i juni 2017. Det dröjde flera månader innan polisen ens kunde knyta honom till brottet. Nu åtalas mannen och här är frågorna som måste besvaras.

Dna-spåret

Fakta: Detta har hänt

12 juni: På måndagskvällen hittas två äldre personer avlidna i en bostad i den östgötska or..

Fakta: Detta har hänt

12 juni: På måndagskvällen hittas två äldre personer avlidna i en bostad i den östgötska orten Mantorp, Mjölby kommun. Polisen misstänker att paret dödats och en mordutredning inleds. En vecka efter morden misstänkte polisen att någon tvingat till sig parets kontokort och gjort uttag.

28 juni: Efter att en särskild grupp för att ta fram en gärningsmannaprofil anhålls två personer skäligen misstänkta för morden. Men personerna släpps redan två dagar efter anhållandet och är nu helt avskrivna från utredningen.

13 juli: Rättsläkarna gör bedömningen att paret mördades på söndagseftermiddagen den 11 juni. Gärningsmannen/gärningsmännen har tagit ut pengar från makarnas konto och har använt sig av deras bil. Det bekräftas också senare att paret hade blivit bundna med olika sorters tejp.

September: I början av september går polisen ut med att det borde röra sig om minst två personer som genomfört dådet. Polisen får strax efter träff på den ovanliga tejpen som hade inhandlats hos en återförsäljare i närområdet.

15 september: Mullsjöbon som är i 20-årsåldern anhålls misstänkt för morden. Under helgen genomförs sedan tre förhör med mannen som nekar till brott. Enligt åklagaren har han svarat på de flesta frågor.

18 september: Mannen häktas vid Linköpings tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Sedan tidigare är det känt att Mullsjöbons dna har anträffats på platsen och det var anledningen till att han greps i september. Var i villan hittades mannens dna?

Tejpköpet

Annons

Mullsjöbon topsades av polisen eftersom han var en av få som hade köpt en speciell tejpkombination i en affär inte långt från mordplatsen. Den typen av tejpkombination ska också ha använts för att binda paret.

Bedrägeri

Mullsjöbon åtalas, förutom för två mord, också för bedrägeri. Exakt vad det handlar om är inte klarlagt men det har funnits uppgifter på att det gjorts uttag i en närliggande ort från parets bankkonto efter att de hade blivit mördade.

Förhören

Åklagaren har flera gånger uttryckt att Mullsjöbon inte gett en tillfredsställande förklaring till varför hans dna har funnits på platsen. Under hela utredningen har han nekat till brottsanklagelserna. Men vad har han egentligen sagt?

Under tisdag släpps åtalet och förundersökningen. Vi kommer att rapportera från Linköping och pressträffen.