Det var den 5 juni för 25 år sedan som iordningställandet av det första museet var klart. Då låg det i övervåningen på den gamla skolan i Bruzaholm.

– Vi ställde i ordning det på helt amatörmässiga grunder. Att vi fick igång museet var resultatet av en studiecirkel som startade 1986. Då var syftet att studera det gamla järnbruket, arbetet och människorna, berättar Yvonne Nilsson, som varit med sedan starten och är ordförande i föreningen Bruzaholms bruksmuseum.

I studiecirkeln lyckades de får fram gamla fotografier från Bruzaholmare och information som de sedan sammanställde. Yvonne, som är inflyttad till orten, berättar att det var fler med henne som kom utifrån och tyckte att det var väldigt intressant att få fram den här informationen om samhället.

"Tufft arbete"

När de skulle flytta till lokalen de håller till i dag, vid Bruzaholms bruk, krävdes en del renovering. I två år höll de på med flytten innan invigningen kunde ske 2008.

– Det var en lång process och tufft arbete. Men det är fina lokaler som är perfekt för museets verksamhet, mitt i den gamla och levande bruksmiljön. Här är det mer överskådligt för besökarna, berättar Yvonne Nilsson.

Föreningen fick bland annat hjälp av Eksjö museum för att göra i ordning det "nya" museet. I museet går det bland annat att ta del av de olika epokerna för brukets historia från 1660 till dagens produktion och vad som tillverkas.

Annons

– Du kan antingen gå själv genom utställningen eller få en guidad visning. I lokalerna kan vi ta emot grupper hela året om, säger Yvonne.

Invigningstalare återvänder

Vid invigningen för tio år sedan var det dåvarande landshövdingen i Jönköpings län, Lars Engqvist, som invigde museet. Under lördagen, den 26 maj i år, tio år senare, kommer han återigen att vara på plats för att hålla ett tal. Det blir även musikunderhållning med en sextett från Hemvärnets musikkår samt vandring i bruksmiljön.

Föreningen har i dag 107 medlemmar, 23 av dem är aktiva i museets verksamheter. De brukar anordna en hel del olika aktiviteter. Förra veckan tog de emot kommunens femteklassare som fick uppleva bruksmiljön som den var för 100 år sedan.

Annars är det sommaröppet från den 26 juni till 15 augusti. Den 4 augusti är det en dag i bruksmiljö samt kulturarvsdagen den 9 september.