Eksjö tingsrätt anser inte att åklagaren har lyckats bevisa att godset som fanns i männens bil var stöldgods från det aktuella företaget i Vetlanda.

De båda männen som åtalades för stöld åkte i en bil som kanade av vägen i Sunhult, i Aneby kommun, i mitten av februari. När polisen kom till platsen upptäckte de att bilen som de båda männen färdades i var fylld med en större mängd kopparrör, hinkar och annat material. Material som männen alltså först misstänktes ha stulit.

Åklagaren, som väckte åtalet, framhöll under rättegången i Eksjö tingsrätt att de 408 kilona kopparrör som fanns i fordonet var värda sammanlagt cirka 12 000 kronor.

Berättelsen inte trovärdig

Under rättegången i Eksjö tingsrätt berättade de misstänkta männen att de, på uppdrag av två engelsmän, hade utfört ett städarbete på en byggarbetsplats i Kalmar.

Som en del i betalningen för arbetet fick duon, enligt egen utsago, kopparrören som återfanns i bilen. De var på väg från Kalmar till sitt hem i Norrköping när de, mitt i natten, kanade av vägen i Sunhult.

Orsaken till att de körde via Sunhult, vilket inte är raka vägen till Norrköping från Kalmar, var att den ene mannen såg en skylt som pekade mot Jönköping när de lämnade Kalmar. Eftersom han visste hur man tog sig från Jönköping till Norrköping valde man den vägen, berättade duon under rättegången.

Annons

Tingsrätten konstaterar att männens berättelse inte är särskilt sannolik eller trovärdig. Men rätten framhåller samtidigt att ”denna fråga saknar relevans om inte åklagaren först kan bevisa att den egendom som återfanns i deras bil stulits från målsäganden”.

”Inget konkret stöd”

Tingsrätten anser alltså inte att åklagaren lyckades med detta.

”Det finns alltså inget konkret stöd för att det är fråga om samma egendom” skriver tingsrätten i sin dom.

Därmed friades de båda männen. Tingsrätten var enig i sin bedömning. Duon som suttit häktad släpptes omedelbart på fri fot när domen meddelades.