När vi når Edin Dzemat dagen efter att finalen i tv-programmet Kockarnas kamp visats på tv4 är han i full gång med att signera kokböcker. Hans andra bok Gott med Dzemat kommer ut i veckan.

– Den har redan sålts i 5 000 exemplar innan den ens har börjat säljas.

Den första boken, som kort och gott heter Edin Dzemat, kom ut 2013 och fokuserar på fine dining. Den andra boken beskriver han som en mer publikvänlig bok med recept där Bosnien möter Sverige. Och visst finns ett samband mellan tv-programmet och boksläppet.

– Jag visste ju hur det hade gått redan i juni så redan då började vi spåna på de här grejerna.

En miljon tittare

Han beskriver tiden i programmet, som setts av över en miljon tittare, som lärorik. Han kände några av de andra kockarna sedan tidigare men tycker att det var roligt att göra känna alla de andra bättre. Samtidigt, menar han, är det en tävling där alla vill vinna.

Annons

– Det var kanske bland det roligaste och svåraste hittills i karriären, säger han.

Hur kändes det att vinna?

– Det är fantastiskt kul, jätteroligt. Det är alltid trevligt att vinna. Det är jättestort, säger han.

Innan sin medverkan i programmet hade han inte synts mycket i tv-rutan men han berättar att han redan efter femte programmet blev igenkänd på stan. Och det enorma genomslaget var inget han hade räknat med.

– Det har gett en fantastisk skjuts till alla våra verksamheter nere i Kosta. Restaurangerna är fulla och det finns hur mycket som helst att göra.

Men att bli tv-kock finns inte på agendan.

– Jag kommer lägga mer fokus på våra verksamheter. Jag är ju ingen tv-kock utan mer en entreprenör. Jag vill driva våra verksamheter och utveckla dem vidare.

Framöver har han många järn i elden i Kosta där han håller till intill Kosta Boda Art Hotell. Nyligen öppnade han Brasseri By EDZ och nästa år öppnar restaurang Dzemat.

– Det är jättekul att ha en massa härliga projekt. Nu gasar vi i botten ytterligare.

Men det finns inga planer på att öppna något i Gislavedstrakten?

– Nej, inget än som finns i tankarna.

LÄS MER: Han är kockarnas Zlatan.

LÄS MER: VM i kocklandslaget nästa för Edin.

TV4