1989 red både Linda Kvarnstrand och Sofia Andler Kvarnstrand ponny-EM i fälttävlan på Irland.

Sofia hette visserligen inte Kvarnstrand på den tiden – men det var däromkring grunden lades för att hon på allvar kom in i släkten. Det var nämligen där hon på allvar bekantade sig med Lindas bror, David, som senare blev hennes man.

– Även om han tävlade själv gick hans eget intresse för hästar i vågor. Då vet jag att han sa att han aldrig skulle ha en hästtjej, säger systern Linda och skrattar.

Man kan minst sagt säga att det inte blev riktigt som han hade tänkt sig.

Tjatiga morsor

För inte nog med att Sofia Andler Kvarnstrand hade så stora framgångar att hon sedan red fälttävlan i Sydney-OS 2000, nu har familjen ytterligare hästtjejer i familjen hemma i Björköby där stora delar av övriga Kvarnstrand-släktet bor.

Signe och Selma Kvarnstrand fanns med under Vetlandaortens RF:s ponnytävlingar i helgen – precis som deras kusin och Lindas dotter, Elly.

Annons

Dessutom finns det fler syskon och kusiner i släkten Kvarnstrand, inte minst döttrarna till Frida Kvarnstrand som är syster till Linda som har tillhört landslaget i hoppning.

Nu för tiden är det alltså den nya generationen Kvarnstrand som tagit över på hoppnings- och fälttävlansbanorna.

– Det är kul att sätta upp mål och försöka nå dem när man är ute och tävlar, säger Selma som är tio år och får medhåll av systern Signe, tolv år, och kusinen Elly, 13 år.

Hur är det att ha mammor som tävlat på internationell nivå?

– Man får mycket tips av dem.

Vad säger de då?

– Att man ska sitta upp i kombinationen och rida framåt linjerna.

Är de lite tjatiga?

– Ja, det är de.

Mer nervöst nu

Det är ett tag sedan Sofia och Linda Kvarnstrand tävlade själva nu.

– Vi hinner inte längre, säger Linda.

– Nu får man följa med barnen istället och jag tycker man får den där kicken av det också. Jag var nästan aldrig nervös när jag själv red men nu är jag nervös nästan jämt, säger Sofia.

Vad säger ni till den nya generationen Kvarnstrand om till exempel ponny-EM och OS-tävlingar?

– Det är ingen omöjlighet att nå dit. Man får kämpa hårt, men det är ingen omöjlighet, säger Sofia.

Det är snudd på omöjligt att skriva om ridsläkten Kvarnstrand utan att nämna Anki, Lindas mamma som sedan lång tid driver sitt eget stall.

– Det är hon som ligger bakom allting. Det är hon som har fött upp hästar, hon tar de första ridlektionerna med barnen och hon är med på tävlingar och hjälper till eller sitter barnvakt. Utan henne hade inte hästintresset funnits i släkten, säger Linda Kvarnstrand.