SKL går med på fackförbundens krav att kompensera pensionärerna för de stora sänkningarna av tjänstepensionen. Det meddelade arbetsgivar- och intresseorganisation på en pressträff på fredagsförmiddagen.

— Den nuvarande pensionsöverenskommelsen har inneburit sänkt tjänstepension för tidigare anställda i kommuner, landsting och regioner. För vissa handlar det om en betydande sänkning. Det är en olycklig effekt av ett äldre pensionsavtal som vi slöt med de fackliga organisationerna för över 15 år sedan, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

SKL går ut med att de drabbade pensionärerna i ett första steg ska få en tillfällig kompensation under 2018. Tjänstepensionen ska återställas till 2017 års nivå. Sedan ska SKL och de fackliga organisationerna förhandla fram stabila och förutsägbara pensioner inför 2019.

Det är omkring 150 000 pensionärer i landet som drabbades av en rejält sänkt tjänstepension som nu ska kompenseras. Det handlar om äldre pensionärer, 80 år eller äldre, som tidigare jobbat i kommuner och landsting.

SKL