Boxholmsborna fortsätter sin kamp för att tillverkningen av Boxholms ost ska finnas kvar på orten. För en månad sedan arrangerades en ostmarsch där hundratals protesterade mot Arlas beslut att flytta tillverkningen till Östersund.

Ostmarschen övergår nu i en ostfest som arrangeras av föreningen Boxholmsostens vänner, på Ica-torget i Boxholm på lördag.

– Den är ett steg två efter ostmarschen. Vi vill skapa någon form av kontinuitet är det tänkt så att människor fortsätter engagera sig, säger ostgeneralen Peter Trygg.

Men det blir inte bara ost under festen – musik, fika, kåseri och fiskdamm för barnen utlovas. Även ett antal mejerier och lokala företag kommer att vara på plats.

– Men det blir ingen marsch den här gången, utan vi kommer hålla oss på torget, säger Peter som själv kommer att stå på scen med Safeman band.

– Vi kommer att spela lite hårdrock och det passar bra i Boxholm.

Hur kändes det med stora uppslutningen till ostmarschen?

– Helt fantastiskt en tisdag som det var, med kallt väder och regn.

Annons

Hoppas osten blir kvar

Förhoppningen är förstås att engagemanget ska leda till att osttillverkningen blir kvar i Boxholm, men om det blir genom Arla eller på något annat sätt återstår att se.

– Den kommer säkerligen vara kvar i Boxholm på ett eller annat sätt.

– Man kan se att det poppar upp lite mindre ysterier och jag har lärt mig de senaste veckorna att de finns lite överallt. De säljer inte volymost utan specialiserar sig.

Ostmarschen resulterade i att ostbutiken sålde slut och butiken är öppen även på lördag, men om det blir en repris då återstår att se.

– Vi får se om det finns någon ost kvar, säger Peter och skrattar.

Har ni fått någon respons från Arla?

– Nej. Den enda responsen vi fått är från Arla-bönder som varit ganska aktiva och de är ju insatta från en annan horisont. Men Arla centralt håller oss borta och det är en medveten strategi från dem.

Relaterat: Bildextra: Hundratals marscherade för Boxholms ost
Relaterat: Boxholms Ost lämnar Boxholm – 24 anställda påverkas av beskedet
Relaterat: Folkstorm efter Arlas besked – planerar ostmarsch
Relaterat: Efter beskedet om Boxholms ost – nu tar kommunen strid mot Arla