För ett par år sedan fanns det knappt 3 000 laddbara bilar i Sverige och laddstolpen vid Coop Konsum i Eksjö användes mycket sällan. De senaste åren har det dock skett en kraftig ökning av antalet elbilar i landet. Över 35 000 laddbara fordon rullar i dag runt på Sveriges vägar. Därmed har efterfrågan på laddstolpar ökat och snart kommer Coop Konsums laddstolpe inte vara den enda i stan.

Om bara några veckor kommer kommunen placera ut tre nya laddstolpar i Eksjö, vid resecentrum och Olsbergs Arena.

Annons

— Det är kommunen som betalar för själva laddstolparna men vi som sköter dem och bjuder på strömmen. Genom att inte ta betalt för strömmen ökar förhoppningsvis intresset för elbilar, säger Stefan Strömberg, miljö- och renhållningschef på Eksjö Energi.

— Det är framförallt viktigt för genomresande att kunna ladda bilen på vägen. Sen är det också bra för boende i Eksjö att kunna ladda den i stan, tillägger han.

På El Bil Sveriges hemsida har laddstolpen vid Coop Konsum fått blandade recensioner. Stefan Strömberg berättar att laddstolpen inte har varit problemfri och stod under en längre tid avstängd.

— Det har varit väldigt struligt och det slutade med att vi fick byta ut den till en som inte kräver laddkort. Tidigare fick man låna laddkort i affären men det var inte alla som lämnade tillbaka korten och det blev svårt att få nya. Den nya är också enklare och mindre ömtålig.

Laddstolparna betalas av kommunen med delfinansiellt bidrag av Naturvårdsverket.