Framförallt i USA fungerade Vilgot Sjömans film som en vägbrytare, där den efter inledande införselproblem blev den dittills största utländska publikframgången på de amerikanska biograferna. Författaren Norman Mailer lär efter att ha sett ”Jag är nyfiken gul” ha sagt att det här är en av de viktigaste filmer jag sett i mitt liv.

I USA har filmen haft stort inflytande på film och tv och har på senare år hyllats med blinkningar i tv-serier som The Simpsons, i avsnittet ”I am furious yellow”.

Annons

Scenerna från Rumskulla och Mariannelund är centrala i filmen. Fyradagarsbesöket i Småland innebar en resa bakåt i tiden för Vilgot Sjöman. Han var väl förtrogen med bygden sen barndomen. Familjen Sjöman hade släkt där på moderns sida och var ofta på besök i Södra Vi, Rumskulla och Mariannelund.

Inspelningen i Småland skildrades i två reportage i våra spalter. Vilgot Sjöman berättade att hans nya film hade arbetsnamnet 298 och att Lena Nyman spelade en flicka nyfiken på livet. För övrigt var han märkvärdigt tyst om filmens handling och innehåll. Vid en titt i backspegeln berodde detta förmodligen på att han själv vid denna tid inte riktigt visste var det hela skulle landa.

Vår mycket välskrivna artikel från biltvättscenen i ett träsk i Rumskullaskogen avslutas med en efterlysning med telefonnummer till produktionsledaren Lena Malmsjö. Vilgot Sjöman sökte statister från Mariannelund. Han var i behov av ett 20-tal herrar mellan 18 och 30 år som skulle vara med om att binda en flicka med rep runt ett stort träd. Efterlysningen resulterade i en klassisk svensk filmscen.

Leif Furhammar lärde sig älska film under helgens matinéföreställningar på Eksjös biografer. Vad han själv tyckte om ”Jag är nyfiken gul” framgår inte i boken ”Filmen i Sverige”. Han konstaterar endast att den var betydelsefull för filmens utveckling, att den lockade 1,3 miljoner biobesökare bara i Sverige och att den sågs som en kvalitetsfilm av recensenter och kulturfolk.

Avsaknaden av handling bör ha väckt frågor hos Furhammar när han såg ”Jag är nyfiken gul” för första gången. En rulle utan äventyr från första till sista rutan hade obönhörligen slaktats av den unga men mycket kunniga matinépubliken i Eksjö på 40- och 50-talet.