Försommargrönskan står i full blom. Över gårdsplan kommer Simeon Krehner och två andra utländska volontärer gåendes, redo för dagens arbete.

— Vi hade inte klarat oss utan dem. Den här gården kräver egentligen fem, tio man, berättar Maria Waxin som fått tag i volontärer tack vare WWOOF (en internationell organisation med syftet att förmedla kontakt mellan ekologiska gårdar och volontärer, reds anm.)

Det är hon som ska driva kaféet, mötesplatsen, inne i slottet på Trollebo där paret tidigare bodde. Nu bor de i en flygelbyggnad. Varför skulle de ha hela huset för sig själva, resonerade de.

Miljötänk

Övervåningen i slottet har förvandlats till svit för övernattande gäster. Bottenvåningen har inretts till fik. Där står Frida Ottosson, specialist på glutenfritt bröd, och bakar vanligt och ovanligt, om man nu kan säga så, fikabröd. Raw food kommer också att finnas på menyn.

För paret Lehmann är miljötänket viktigt. Maria ratade barnmatsburkarna för att ge biodynamisk mat till sina barn när de var små.

— Jag ville egentligen utbilda mig till naturläkare en gång i tiden, avslöjar hon.

Det ekologiska tänket finns där och i möjligaste mån är det ekologiskt och närproducerat som serveras på fiket. I ett nytt, stormsäkert växthus står tomatplantorna på vänt, skyddade av nordanvinden från Trollebosjön.

Annons

Ett tag funderade paret på att bli vegetarianer men nu kanske paret istället startar köttproduktion. Getter finns på gården och av mjölken skulle de kunna skapa ost. Hönor och ankor finns också, vars ägg används i baket.

— Tanken är att man ska kunna köpa med sig en picknickkorg och låna med sig en filt för att fika i parken eller i skogen. Det finns en massa stigar i området, bland annat är den genom gethagen vacker, berättar Maria.

— Många har en relation till Trollebo och därför är det så roligt att öppna för allmänheten, säger Maria som liksom Rikard tröttnat på spökhistorierna.

Enligt sägnen är det Vita frun som går igen på Trollebo men det är inte hon som paret Lehmann vill ska dra gäster till Trollebo.

— Vi är intresserade av Rappe-epoken från mitten av 1800-talet. paret Rappe gjorde mycket för bygden, drog igång småskalig industri med hjälp av vattenkraft och hjälpte folk så de inte behövde utvandra.

Entreprenörsandan gillar de och Lehmanns ser inte Trollebo som en gård, utan som en framtida by. Flera byggnader finns på gården och en tanke som paret har är att skapa en ekoby. Låta människor hyra bostäder där och gemensamt satsa på odling och djurhållning. De är till och med beredda att arrendera ut fiket om någon är intresserad.

”Levande landsbygd”

Även nyanlända kan tack vare ett nytt integrationsprojekt med kommunen och Migrationsverket erbjudas boende här.

— Med dagens politik ska alla bo i stan. Men här är det lätt att få jobb, lätt att komma in i arbetslivet. jag tror det är ett enklare sätt att komma in i arbetslivet här, resonerar Maria.

— Vi vill medverka till en levande landsbygd.

Tillfälligt kan man bo på Trollebos bed & Breakfast. Tidigare var det självhushåll som gällde men tack vare fiket går det också att köpa till frukost.