EKSJÖ KOMMUN

En kombination av tradition och förnyelse. Det är så de inblandade beskriver det kommande nationaldagsfirandet på Stora torget 6 juni.

– Tittar man på många nationaldagsfirande så tunnar det ut allt mer, då måste man ställa sig frågan varför folk inte kommer? Och det är det vi gjorde, berättar Thomas Hanzén, kulturchef i kommunen.

Senaste åren har det officiella firandet skett på Museigården.

– Vi gör nu ett nytt försök att återbörda nationaldagsfirandet på torget som det en gång varit. Och det beror på att det finns ett sådant intresse från så många föreningar, berättar Anders Gustafsson (M), som representerar kommunen i sammanhanget.

En arbetsgrupp utformades under hösten för att planera 2018 års firande. Fler och fler föreningar har anslutit som nu resulterat i en fullspäckad eftermiddag med mängder av aktiviteter.

– Första timmen är den officiella delen som är väldigt pampig och inriktad på att fira nationaldagen som sådan. Det blir marsch, vi ska dela ut våra priser och vi har landshövdingen Helena Jonsson här bland annat, berättar Gustafsson.

Annons

Många aktiviteter

Tidig eftermiddag börjar aktiviteterna på Stora torget. Det erbjuds 34 meter hoppborg på torget, ponnyridning, Eksjö fotboll har en yta, det samma gäller Eksjö RCK med sina radiostyrda bilar och Eksjö frisbeeklubb som visar upp sin verksamhet . Musikkåren, Eksjö folkdanslaget, Friluftsfrämjandet, Eksjö scoutkår, Eksjö Frisbeeklubb, Lions, Eksjöortens Ryttarföreningen är andra exempel på aktiviteter och föreningar som finns representerade.

– Totalt är det 17 föreningar och vi har inte behövt locka dem utan de har egentligen bara väntat på en inbjudan. Eksjö är känt för sitt stora föreningsliv och det är ju ett jättebra tillfälle för dem att exponera sin verksamhet och locka nya killar och tjejer, säger Hanzén.

Nationaldagsfirandet inleds med traditionsenlig marsch från järnvägsparken.

– Det kommer bli speciellt där alla föreningar kommer gå med i paraden med sina dräkter och fanor. Vi hoppas på en härlig familjedag där folk sluter upp på torget tillsammans, säger Hanzén.

Självklart blir det firande även på andra håll i kommunen, se bifogad faktaruta.

LÄS MER: Fiesta Eksjö redo för nationaldagsfirande

Nationaldagsfirande Eksjö kommun

Eksjö – Stora torget från klockan 11.00

Bellö – Fornminnesgården från klockan 12..

Nationaldagsfirande Eksjö kommun

Eksjö – Stora torget från klockan 11.00

Bellö – Fornminnesgården från klockan 12.00

Bruzaholm – Bruksmuseet från klockan 11.00

Mariannelund – Hembygdsgården från klockan 14.00

Höreda – Hembygdsgården från klockan 15.00

Hult – Hembygdsgården från klockan 11.00

Ingatorp – Torget från klockan 18.00