Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rankningen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2017 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2017 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Eksjö kommun återfinns på 113:e plats på listan vilket betyder att man tappat totalt 26 placeringar jämfört med föregående år.

Annons

– Den är alltid lika spännande att läsa den här rankingen, sedan ska man veta om den omständigheten att det kan räcka med en decimal på den här sexgradiga skalan gör att man åker rakt upp eller ner på listan, det är ofta väldigt små förenklingar, säger Björn Alm (M), ordförande i tillväxt och utvecklingsnämnden.

– Men man ska se det för vad det är, är man högt upp gläds man av detta och kommer man långt ner så tycker man något annat. Men det är lite av lotteri och det finns rätt mycket här som vi har inte har möjlighet att påverka från kommunen, säger Björn Alm vidare.

Den tyngst vägande delen i rankingen är företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen och här får Eksjö 3,63 på en sexgradig skala jämfört med rikssnittet, 3.36.

Under den senaste femårsperioden har Eksjö pendlat mellan 90 och 50 som totalplacering.

– Det kan givetvis vara intressant att se i de här ingående kompententerna vad som blivit sämre eller bättre men vi har en ganska hygglig bild av detta och så småningom kommer Svenskt näringsliv hit och informerar om hur strukturerna ser ut, säger Alm.

Grannkommunerna Nässjö ligger på 90:e plats medan Ydre parkerar på 35:e plats för att jämföra med Vimmerby som återfinns först på 219:e plats.