Esayas Tieke bor numera med sin fru i Eksjö, men här hade de aldrig hamnat om de inte hade varit här på besök för ett och ett halvt år sedan.

Riksdagsledamot besökte

Under måndagen var riksdagsledamot Helena Bouveng (M) i Eksjö för ett par besök i samband med sitt integrationsprojekt. På Cykelsmedjan i Gamla stan träffade hon Esayas. Bouveng berättade att hälften av alla inskrivna på Arbetsförmedlingen inte har en gymnasieutbildning och hälften av dem har inte en grundskoleutbildning.

– Vi måste ha enkla jobb och enkla vägar till jobb, säger hon.

Tog chansen och frågade

Efter att ett ärende fört Esayas och hans fru till Eksjö missade de bussen tillbaka till Aneby. Han föreslog att de skulle gå en promenad i staden och hamnade ganska direkt på Norra Storgatan. Med sitt brinnande intresse för cyklar vad det inte så konstigt att de stannade till utanför smedjan.

– Jag kan fråga om jobb, föreslog han, men hans fru tyckte inte det lät som en bra idé. För så gör man inte i Sverige.

Trots det, lurade han med sig sin fru in i butiken för att kolla på en ny cykelhjälm, så de öppnade dörren och gick in. Conny Andersson, ägare till Cykelsmedjan, kom fram och frågade om de behövde någon hjälp.

- Jag vill inte ha hjälp, jag vill ha ett jobb, svarade Esayas.

Annons

Conny gjorde klart att de ville anställa någon men lovade att höra av sig om det blev aktuellt med en praktikplats.

Efter att de besökt Conny och smedjan på fredagen ringde Arbetsförmedlingen på måndagen.

– Varför har du inte ringt upp honom? undrade de och låg verkligen på, berättar Conny.

– Okej, vi provar, sa Conny. De fann varandra väldigt bra och på onsdagen veckan därpå erbjöd han Esayas ett heltidsjobb som mekaniker.

"Kunde ingenting"

- Jag kunde ingenting, men han kunde lära mig, sa Esayas.

Conny håller med men säger också att han är en begåvad och social kille som inte gör ett misstag två gånger.

Esayas förklarar att hans eritreanska kompisar, som bor i Sverige, inte tror att det går att få något jobb. Istället sitter de bara hemma och har i princip gett upp jakten på jobb.

Välkänd cyklist

Med tiden visade det sig även att grunden till Esayas cykelintresse låg i att han är en mycket känd cyklist i sitt hemland Eritrea. Därför startade Conny ett cykelteam med elitambitioner tillsammans med andra eritreanska cyklare, bosatta på olika platser i Sverige. Förra året var de med i ett par tävlingar där resultaten blev blandade.

Förra året klarade Esayas SFI och Conny har varit en stor hjälp för Esayas integration. Varje dag försöker han att lära Esayas hur det svenska samhället fungerar.

– Jag lär mig en del jag också, säger Conny och skrattar.