Sedan 2012 har personer, organisationer eller företag som gjort ett särskilt gott energi- och klimatarbete kunnat nominerats av privatpersoner till Klimatpriset. Där återfinns Eksjöföretaget Avia bland de nominerade.

Företaget fick förra året ta emot Eksjö kommuns Miljövårdspris. Företaget är självförsörjande med hjälp av el från vindkraftverk och solceller.

– Det var en rolig överraskning och det känns jätteroligt att vi som småföretagare får vara med. Det här är något som alla företag kan göra, säger Ola Stålebrink på Avia, som även kör elbil.

Företaget Avia har en fokuserad verksamhet mot IT-tjänster inom utbildning, konsulttjänster, webbutveckling och programmering. I lite mer än ett år har företaget nu haft solceller på taket. De var sedan tidigare andelsägare av vindkraft.

– Nu har vi kört i ett år och utfallet har blivit som det var prognostiserat. I år har det varit väldigt mycket sol, maj har varit fantastisk. Vi gillar både när solen skiner och när det blåser, säger Stålebrink.

Han berättar att det både är ett par företag och privatpersoner som har visat intresse för hur han har gjort, och som går i liknande tankar med att skaffa solceller.

– Jag brukar säga att första steget är att skicka in en bidragsansökan. Det kan ta lång tid innan du får bidrag till solcellerna.

Annons

– Det är tack vare mitt teknikintresse som har gjort att jag har gjort de här satsningarna. Men det är en fördel att det är ekonomiskt och miljömässigt bra också.

Hur ser du på vinstchanserna att vinna Klimatpriset?

– De är nog inte så stora, jag tycker det är roligt att få vara nominerad. Det var en väldigt fin nominering. Det var dessutom spännande att få se vilka projekt de andra nominerade har.

FAKTA: Nomineringen till Avia AB

"Avia AB har under de senaste åren bedrivit ett effektivt energiarbete. Genom att bli andels..

FAKTA: Nomineringen till Avia AB

"Avia AB har under de senaste åren bedrivit ett effektivt energiarbete. Genom att bli andelsägare i vindkraft och nu installera solceller är företaget nu helt självförsörjande på el. Att ställa om till framtidens energiutmaningar är en resa som alla samhällsaktörer måste genomgå. Avia AB inspirerar och visar vägen för hur vi gör Jönköpings län till ett Plusenergilän."