— Det är viktigt att alla barn får känna igen sig själva och varandra i litteraturen, förklarar Lotte Lannerberth.

Det tog några år och en del experimenterande med olika genrer, men när Lotte Lannerberths debutbok väl nådde handeln i våras fanns det en klar tanke bakom skapandet. ”Lea Lejontämjare och översovningen” handlar om Lea och hennes vän Elliot, en pojke med Downs syndrom, och hur de tillsammans övervinner hinder med varandras styrkor.

Annons

— I varje del händer något lite läskigt eller jobbigt och så hanterar de det tillsammans. Dessutom får man lära sig fyra ny teckenspråkstecken i varje bok, berättar Lotte och avslöjar därmed att fler böcker redan är på väg.

Nästa del i serien, ”Lea Lejontämjare på prinsesskalas”, kommer i januari. Därefter finns det fler böcker på gång, både i samma serie och i en helt ny barnboksserie hon inte vill berätta om än.

— Jag har provat att skriva det mesta men det känns som om jag hittat hem i det här formatet. Jag får många idéer och man ser snabbt om det är en bra idé eller inte.

— Ibland kan jag gå med en idé länge innan jag börjar skriva. Och så plötsligt rasslar det till och så har man en hel serie.

Responsen på debutboken har också varit god från läsarna.

— Jag får höra från föräldrar vars barn vill att de läser min bok varje kväll. Det är kanske inte så kul för föräldrarna men som författare är det precis vad man vill höra.