Förra året arrangerades Jamboree17 på Rinkabyfältet, utanför Kristianstad i Skåne. I samband med lägret invigdes ett monument för att minnas världsscoutlägret som hölls i Rinkaby 2011. Ett monument som har starka Eksjökopplingar. Förra året var även Kung Carl XVI Gustaf på plats och signerade minnesmonumentet.

Scoutledaren och politikern Bo-Kenneth Knutsson i Eksjö fick i uppdrag att formge och designa monumentet.

– Världsscoutlägren är lite som OS i scoutsammanhang. Det rullar på vart fjärde år. 2011 var det i Sverige, 2015 i Japan och 2019 är det i USA, förklarar Bo-Kenneth.

Symboliserar jorden

Monumentet har en sten i mitten med två gjutna plattor där det står ”Scouternas lägerplats” och ”22nd wsj” (world scout jamboree). Runt denna sten finns det sju granitblock i en cirkel som symboliserar jordklotet med de sju världsdelarna och sju punkterna i svenska scoutlagen. Två av plattorna har försetts med texten ”Scout2001” och ”Jiingijamborii2007”, då det var förberedande läger som var viktiga inför världsscoutlägret 2011.

– Monumentets utformning är en sittvänlig cirkel för att grupper ska kunna verka tillsammans, berättar Knutsson.

Elever på teknikprogrammet på Eksjö gymnasium har tagit fram plattorna till monumentet. Sen har Bruzaholms bruk gjutit plattorna.

Stenen har Flisby AB hjälpt till att ta fram och levererat till platsen. Stenen som finns i mitten kommer däremot från Rinkabyfältet och grävdes upp när vatten- och elledningar drogs i samband med lägret.

Annons

"Känns fantastiskt"

Tidigare i veckan lämnade Bruzaholms bruk över de sista plattorna till Scouterna genom Eksjö scoutkår som ska se till att de kommer till minnesmonumentet. Moa Kihlbaum och Hanna Danielsson från kåren har representerat scouterna i Sverige i samband med minnesmonumentet.

Bo-Kenneth Knutsson, som står bakom design och formgivning, har svårt att beskriva hur det känns att stå bakom det här monumentet.

– Det känns fantastiskt och det är nästan svårt att greppa nivån. Att få designa ett världsmonument, som Kungen har signerat. Det är större än man kan ta in, säger han.

Prototyperna till plattorna finns bevarade för att kunna gjuta nya om det skulle behövas. De finns på scoutmuseet i Stockholm, tillsammans med information kring monumentet.