Vid en högtidlig ceremoni i Lund på tisdagen utsågs Hans Eek, arkitekt, energiexpert och Passivhuscentrum Västra Götalands grundare, till Årets opinionsbildare.

Priset, som utses av Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande, innebar även prispengar på 250 000 kronor.

Stiftelsens motivering lyder:

”Hans Eek har under många år varit en stark opinionsbildare som aktivt arbetat för energieffektivisering i byggnader. Som arkitekt har han själv medverkat till att ta fram koncept för byggnader med mycket låg energianvändning samt effektivisering av befintlig bebyggelse och han har i samverkan med kollegor och genom nätverk aktivt och kraftfullt fört diskussionen om vikten av en mer energieffektiv bebyggelse.”

”Finns många andra”

Pristagaren själv är ödmjuk.

— Jag tycker inte att jag är årets opinionsbildare, det finns många andra i vårt land som jag tycker gör väldigt viktiga saker, säger Hans Eek.

Annons

— Men jag tycker såklart att det är väldigt roligt och helt fantastiskt att få det här priset. Jag har jobbat med hållbart byggande i många år, fortsätter han.

Hans var bland annat med och skapade passivhustekniken i Sverige. Han ritade även Eksjös första passivhus till sin syster Ingeborg, som fick Eksjös miljöpris 2015.

Få värmeförluster

— Ordet passivhus låter lite konstigt i vårt land. Det finns ett EU-direktiv där länderna ska bygga nära 0-energihus, vilket i praktiken betyder att man bygger hus med väldigt få värmeförluster. Efter 2020 kommer alla hus alla hus som byggs i Sverige vara det.

Vad Hans kommer att göra med den kvarts miljon som betalades ut i prispengar återstår att se.

— Det har jag inte bestämt än men de kommer att satsas på något som ligger i linje med det jag jobbar med, säger han.

Under ceremonin utsågs även Årets framtidsbyggare och Årets talang. Tillsammans fick pristagarna dela på 1,2 miljoner kronor.