TV: Tjejerna lär sig åka skidor

I två dagar har fjärdeklassare i Eksjö kommun fått vara med och åka skidor. Under torsdagen var det elever från Hult, Ingatorp och Mariannelund som fick ta på sig pjäxorna, skidorna och hålla stadigt i sina stavar.

Då inte alla har egen skidutrustning så kunde eleverna få långa alla tillbehör från Eksjö SOK.

Det är Svenska skidförbundet som står bakom Alla på snö. Syftet är att barnen ska få utforska skidåkning under lekfulla former.

Får testa skidåkning

Fredrik Finnskog, längdkonsulent från Svenska skidförbundet, fanns på plats. Han berättade att barnen som är med under dagen har olika mycket erfarenhet av att åka skidor.

— För en del är det första gången de ska ta på sig pjäxor och skidor. Andra har åkt flera gånger innan. Vi har duktiga ledare som hjälper till att ta hand om eleverna, berättade han.

Annons

Det fanns flera ungdomsledare på plats för att ta hand om eleverna. Samtliga av ledarna går på orienteringsgymnasiet i Eksjö.

— Eleverna får själva testa på att åka. Vi har en skidlekplats som de får åka genom. Vi försöker lära dem åka skidor på ett roligt sätt, sa Olle Andersson.

Pirrigt och pinsamt

Matilda Källman och Ella Gustafsson från Hult hade inte åkt skidor innan och tyckte att det kändes ganska pirrigt och pinsamt inför dagen.

— Det kan bli pinsamt om jag ramlar när jag ska åka. Jag vet inte hur man gör, sa Ella.

Emil Andelius från Mariannelund berättade att han är ganska bra på att åka slalom.

— Men jag är inte så bra på att åka längdskidor. Jag har ramlat några gånger men det är inte så farligt.

Tätt bakom Emil åkte Alexis Österman, också från trakterna kring Mariannelund.

— Jag har åkt skidor två gånger innan. Förra gången jag åkte så åkte jag 5,2 kilometer. Det är roligt men lite svårt, sa Alexis innan han fortsatte att åka vidare i spåret.