Det är tidig förmiddag och dagens första kund har just anlänt till salongen på Postgatan i Nässjö. Elias Habibson driver eget under namnet Trend by Habibson sedan tre och ett halvt år tillbaka, dessförinnan hade han salong i Vetlanda. Det var också där han först började som lärling efter gymnasiet.

— Det var en salong som passade alla. Nu har jag nischat mig lite mer, kör lite mer trendigt. Jag har mycket unga kunder, mellan 18 och 45, men också pigga och fräscha pensionärer.

Längst in i salongen finns barbershop-hörnan, som en salong i salongen. Här får de manliga kunderna slå sig ner i 50-talsmiljö under tiden som de får håret eller skägget klippt. Här hänger också den iögonfallande bilden på Hussein Moired, Nässjökillen som stod modell när Elias Habibson tävlade i Årets frisör 2015.

Frisyren innehåller det mesta: svallande höjd, precisionsrakade mönster, glittrande färg och ett minutiöst välansat skägg. Det var också den bilden som Elias Habibson valde att skicka in som ansökan till den internationella frisörtävlingen som äger rum i Royal Albert Hall i London söndagen 16 oktober.

— Den skapar en wow-effekt hos kunderna, de tycker att den är häftig och det är roligt. Däremot är det ingen som kommit in och pekat på bilden och sagt ”så där vill jag se ut”. Men det är heller inte det som är meningen. Det handlar mer om inspiration och att visa upp någonting utanför ramarna.

Wow-effekten räckte dessutom hela vägen till England. Elias Habibson är en av fyra frisörer från Sverige som tillsammans med kollegor från 45 länder, får göra upp i ”International visionary award competition”.

Elias Habibson

Ålder: 26 år.

Gör: Frisör och barberare.

Bor: Nässjö.

Familj: Fru och snart en liten dotter.

In..

Elias Habibson

Ålder: 26 år.

Gör: Frisör och barberare.

Bor: Nässjö.

Familj: Fru och snart en liten dotter.

Intressen: Hår, mode, musik, fotografi, sport.

Annons

— Jag blev rätt bra chockad när jag fick brevet, jag trodde inte att jag skulle komma med, säger han.

I den svenska branschtävlingen var Elias Habibson tvungen att vara trogen sitt inskickade tävlingsbidrag. Så är det inte den här gången. Nu är tyglarna friare – däremot ska de tävlande på något sätt tolka tävlingens övergripande tema Odyssén i sina frisyrer. Dessutom bedöms modellernas framträdande på catwalken, liksom deras make up och kläder. Kläderna måste vara unika och får inte ha visats tidigare. Publiken kommer att bestå av runt 5 000 personer.

— Kläderna ska sys upp efter min design. Men min fru kommer att sköta makeupen, sådant kan inte jag. Varje frisör får ha ett team på tre personer med sig.

Hur ser du på dina chanser att vinna?

— Jag vet att det är en stor tävling med tuff konkurrens. Men när jag ändå åker gör jag det för att vinna.

Är du nervös?

— Nej. Det är en av mina starka sidor. Jag fokuserar och hamnar i min egen bubbla.

Två gånger har du nominerats till Årets frisör i Sverige, nu tävlar du internationellt. Blir du aldrig sugen på att lämna småstaden?

— Visst, det hade inte varit dumt att bo i Stockholm. Men jag har hela min familj och släkt i Nässjö. Och vid sidan av salongen reser jag mycket och vidareutbildar frisörer åt Schwarzkopf, då spelar det ingen roll att jag har min bas här.

Familjen i övrigt är verksam inom restaurangbranschen. Men var det något den unge Elias visste, så var det att han inte ville följa i de fotspåren. Inför gymnasievalet föreslog så pappan att han ju kunde bli frisör.

— Jag tänkte jag testar – och så insåg jag att det var jätteroligt. Jag gillar att jobba praktiskt. Det passar mig bättre än att läsa och skriva.

Som frisör har han förstås koll på de senaste trenderna inom hår och färg. Smörblonda toner kommer tillbaka i kvinnohåren medan männens sug efter riktigt stora skägg kommer att minska. Dessutom spår han att vi kommer att se mer och mer av könsneutrala frisyrer.

Men trenderna till trots – när det kommer till hans egna kunder är han snarare mån om att rekommendera dem en frisyr som klär dem än en som är trendig. Detsamma gäller dessutom för honom själv.

— Jag har haft samma frisyr i fem år, för jag tycker att den passar mig bra.