Stormästaren Pontus Carlsson valde att inte spela för Eksjö schackklubb under helgens avgörande elitserieslutspel i schack. På sin Facebook-sida skriver Carlsson att han har beslutat att lämna klubben, som han har spelat i sedan 2013, efter att ha mottagit vad han anser vara en ”rasistiskt matchkallelse”.

Anmäler händelsen

I en intervju berättar Carlsson att han bara har spelat ett fåtal matcher efter att han tog emot kallelsen i oktober. Han har väntat med att offentliggöra att han slutar i Eksjö SK tills säsongen avslutades i helgen.

— Det finns även andra grunder till att jag slutar, men matchkallelsen var rasistisk och oacceptabel säger Carlsson, som nu har valt att anmäla händelsen till Sveriges Schackförbund.

— Jag vill markera att det här inte är okej och jag vill göra Schackförbundet och folk därute uppmärksamma på problemet, säger Carlsson.

Matchkallelsen

I Facebook-inlägget från den 25 mars, skriver Carlsson att mejlets innehåll gör honom ”spyfärdig” för att därefter återge det. Mejlet skickades efter att flera av spelarna i laget lämnat återbud till en match, däribland Carlsson själv. Det är de inledande raderna nedan som fått honom att reagera:

Annons

”Agatha Christies bok Ten Little Niggers är världens mest sålda deckare. Det finns ett antal travesterande sånger - både på svenska och danska, kanske också på polska - som på ett humoristiskt sätt beskriver de tio pojkarnas skiftande öden. Jag kom att tänka på den boken, när jag fick det ena återbudet efter det andra till matchen mot hårt satsande Malmö AS i rond 1 i Elitserien 2016-2017.”

Carlsson avslutar sitt inlägg med att skriva att det hela känns ”skandalöst och pinsamt”.

Ett större problem

Efter att Carlsson mottagit mejlet, som skickades till flera klubbmedlemmar, påpekade han det olämpliga i att uttrycka sig på det sättet. Bara en annan spelare reagerade på samma sätt och han fick därför intrycket av att de andra ”tyckte att det var helt ok”.

— Förutom n-ordet är det otroligt hur man kan tycka att rasistiska nidvisor om svarta människor är roliga. Det finns ingen som helst anledning att ta upp det i en matchkallelse till Elitserien, säger Carlsson, det har ingenting med sporten att göra, fortsätter han.

Carlsson är noga med att påpeka att han inte anklagar någon för att vara rasist, utan istället försöker peka på ett större strukturellt problem med diskriminering av människor med mörk hudfärg.

— Att vara svart i dagens Sverige är en katastrof och problemet är att rasismen sitter i väggarna, folk har tyvärr en grundsyn om att vita människor är mer värda och att svarta är fattiga, outbildade och dummare.

— Jag vill vara tydlig med att jag inte vill fokusera på om personen som har sagt det är rasist eller inte. Man behöver inte vara rasist för att uttrycka sig rasistiskt. Debatten borde istället handla om varför människor tycker att det är okej att uttrycka sig på det här sättet, avslutar Carlsson.