Det blev en lång tredje dag i Arbetsdomstolen i Stockholm på torsdagen. Ellinor Grimmarks tre juridiska ombud avlöste varandra under slutpläderingen.

Bakgrund: Fallet Ellinor Grimmark

Ellinor Grimmark från Tenhult utbildade sig till barnmorska och blev 2014 erbjuden jobb inom ..

Bakgrund: Fallet Ellinor Grimmark

Ellinor Grimmark från Tenhult utbildade sig till barnmorska och blev 2014 erbjuden jobb inom förlossningen i Region Jönköpings län. Då framkom det att hon inte ville utföra aborter på grund av sin kristna tro. Då blev det inget jobb för henne varken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Höglandssjukhuset i Eksjö eller Värnamo Sjukhus.

Då anmälde hon Region Jönköpings län till Diskrimineringsombudsmannen (DO). I DO:s beslut den 10 april 2014 ansåg de inte att Ellinor Grimmark hade utsatts för diskriminering. Hon stämde även Region Jönköpings län och krävde 80 000 kronor i skadestånd och 180 000 kronor i diskrimineringsersättning eftersom hon nekats jobb på länets tre sjukhus.

Jönköpings tingsrätt ansåg i sin dom den 12 november 2015 att det är både lämpligt och nödvändigt att en barnmorska utför aborter, då det är en del av jobbet. Ellinor Grimmark dömdes att betala rättegångskostnaden på 925 000 kronor.

I januari 2016 beslöt Göta hovrätt att inte ge barnmorskan prövningstillstånd. Men hovrätten ansåg att fallet mer handlade om en arbetstvist och hänvisade saken vidare till Arbetsdomstolen i Stockholm. Där har fallet prövats denna vecka.

Ellinor Grimmark arbetar nu som barnmorska i Norge som i motsats till Sverige tillåter en barnmorska att inte vilja utföra aborter på grund av sin tro.

De menar att Region Jönköping handlade fel när de stoppade barnmorskan från anställning vid länets tre sjukhus eftersom hon inte ville arbeta med aborter och i stället hänvisade till sin tro och samvetsfrihet.

I Värnamo drogs tjänsten in efter en tidningsintervju.

– Vi behöver inte dela Ellinor Grimmarks åsikt, men vi måste respektera den, säger Ruth Nordström.

Hon är inte bara diskriminerad utan även kränkt, förklarar hon.

– Ellinor Grimmark är abortmotståndaren som inte får finnas till. Trots att man så innerligt behöver henne, säger Ruth Nordström och syftar på barnmorskebristen.

Huvudpersonen själv verkar tagen efter den intensiva och personliga slutpläderingen av Ruth Nordström.

– Det är mitt liv som hon målar upp, säger Ellinor Grimmark.

Annons

Samtidigt är familjen på väg till Norge och hon pratar om klimatet i Sverige som har blivit hårdare.

När Ekot uppmärksammade stödet från amerikanska organisationen Alliance Defending Freedom, ADF gick man för långt och hittade på saker, anser de och pekar på att det varit offentligt sedan 2014.

– Ekot nämner en kampanj mot aborter men kan inte visa den, säger Ellinor Glimmark.

Ruth Nordström pratar om åsiktskorridoren i Sverige som måste bort.

Hur tar du kritiken mot dig själv?

– Jag tar gärna den smällen. Mitt fokus är på Ellinor.

RFSU:s förbundsjurist Sara Bäckström tycker att fallet är viktigt.

– Det är större än bara en barnmorska, säger hon.

Hon menar att det handlar om vårdvägran och ett försök till angrepp på svensk abortlag via juridiken.

– Ekots granskning var eminent, anser Sara Bäckström.

Regionens personaldirektör Anders Liif tycker att bilden av parterna har ändrats i media.

– Ibland kan kommuner, landsting och regioner liknas vid jätten Goliat och den enskilde som David. Men i detta fall får man nästan vända på begreppen.

Han menar att regionen nu snarare ses som David som strider mot jätten Goliat, den starka lobby-gruppen

– Vi bestrider att hon blivit diskriminerad. Man kan inte villkora en anställning i förväg och bara vilja utföra en del av arbetsuppgifterna.

Arbetsdomstolens dom kan inte överklagas. Den blir klar 27 mars.