Ellinor Grimmark förlorade civilmålet i Jönköpings tingsrätt i november 2015 men domen överklagades. Arbetsdomstolen gick på samma linje som tingsrätten och den 12 april i år skickade Region Jönköpings län ut en slutfaktura på drygt 1,6 miljoner kronor som paret Grimmark således ska betala senast den 3 juni. Processen med Region Jönköpings län har pågått i över tre år. Ellinor Grimmark vill enligt sin egen övertygelse inte assistera aborter.

Annons

Den 15 maj skickade Carl Johan Grimmark ut ett brev till "Vänner och församlingsledare!". I brevet beskriver han enligt Dagen att efter en första vädjan som skickades ut i december 2015, "bör ses som en akut vädjan om brådskande hjälp".

Carl Johan Grimmark skriver dock att rättegångskostnaderna för tingsrätten redan har samlats in, cirka 900 000 kronor, men att paret är i akut behov av drygt 714 000 kronor för att täcka resten av kostnaderna.

Kan inte betala

Carl Johan Grimmark förklarar i brevet att paret är ensamt betalningsansvariga, att det inte stämmer att den amerikanska organisationen Alliance Defending Freedom betalar rättegångskostnaderna.

"Vi är övertygade om att stöd för de värderingar som Ellinor gett uttryck för finns brett inom svensk kristenhet, och vi hoppas att landets församlingar nu ska göra en snabb kraftansträngning och hjälpa oss.", skriver Carl-Johan Grimmark.