Fobo, Förbundet organisk biologisk odling, bildades för 40 år sedan. Lokalföreningen Eksjö/Nässjö bildades redan 1985 men 1997 fick de tillgång till den gamla trädgårdsmästarbostaden i Kvarnarp. Med andra ord så fyller Fobos trädgård i Eksjö 20 år i år. Det kommer lokalföreningen uppmärksamma på lördag.

Trädgårdsarbetet är något som börjar om varje år. När föreningen fick hyra bostaden i Kvarnarp kunde arbetet dra igång med draghjälp av Byggnadsvård Qvarnarp. De fick 120 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverkets Agenda 21-bidrag för sitt projekt "Odlingen och trädgårdens mångfald".

Historisk trädgård

Tack vare bidraget kunde en ny gårdspump fixas, material till örtagården, fruktlund, gärdesgård, jordkällare, en damm och redskap för att nämna några delar. De två växthusen sattes på den gamla grunden som grävdes fram och blev grunden för hur trädgården har utvecklats.

Annons

Man anlade en historisk trädgård i samband med att Eksjö kommun fyllde 600 år. Där kan man läsa hur odlingen har gått till och vilka olika växter som var aktuella mellan århundradena 1500-talet till 2000-talet.

Sagofigurer

Fobos trädgård har varje år en trädgårdsutställning med olika teman, sedan lite mer än tio år tillbaka. Två exempel är Orienteringsträdgård och Läkande trädgård. I år är temat Blomsterfesten i täppan.

— Det är inspirerat av Elsa Beskows sagofigurer. Där får man som barn fått lära känna blommorna. Hon har gett dem ett ansikte. Så det kommer att vara en blomstrande trädgård, berättar Sven-Åke Svensson, ordförande i Eksjö/Nässjö lokalförening av Fobo, som har varit med sedan starten av föreningen.

Föreningen har nu drygt 170 medlemmar och är en av de starkaste lokalföreningarna. De uppskattar att det är runt 5 000 besökare per år till trädgården.

— När man läser i vår gästbok märks det att besökarna kommer från hela Sverige och från våra grannländer. Det är väldigt roligt att läsa, säger Svensson.