Information om sex och samlevnad, information från barnmorskan, kostchefen i kommunen, polisen, hbtq-föreläsning, zumba och ett antal inbjudna föreläsare som pratade under olika teman som känslor och allas lika värde, att leva med handikapp och om att leva med ett missbruk.

Hälsodagen på Ydreskolan för årskurs 6-9 eleverna samt för nyanlända var sannerligen fullspäckad.

– Perfekt att landa i den när man kommer tillbaka från skolan efter lovet. Så här långt har det varit jätteintressant, intygar Filip Winblad och Maja Taengh strax före lunchpausen.

Årskurs 9-eleverna hade då precis lyssnat till Mats Kardells föreläsning.

Nästan tårfyllt

En gripande berättelse där Mats berättar om adhd, utanförskap, bekräftelse och missbruk av narkotika.

– Det var riktigt intressant, nästan så man fällde en tår. Han berättade om det mesta i sitt liv, säger Filip Winblad.

Tidigare under dagen hade de lyssnat till information kring hbtq-frågor.

Annons

– Det var kuratorn och vår biologilärare som höll i det, det var också väldigt intressant, säger Maja.

– Det är ju nu vi är den där åldern där man kan bestämma vad man är, att man kanske gillar samma kön eller något sånt, då är det bra att folk har förståelse för det, säger Filip.

Men en dag i hälsans dag kan ju givetvis inte fortlöpa utan någon form av motion.

– Vi ska dansa zumba senare, det blir första gången för mig. Min syster och mamma gör det och de säger att det är roligt så, säger Filip.

Ödeshög föregångare

Hälsodagen är ett initiativ från skolsköterskan Liselott Nordek.

– Ödeshög har haft en liknande dag i flera år och jag har hört mycket gott om de här föreläsarna och jag frågade min chef om jag fick driva det här och fick ja, säger Nordek som planerat dagen under ett halvår.

– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner. Lärarna är ju också inkopplade, varje föreläsare har en kontaktperson så hela skolan blir engagerad. Även femmorna har hängt på och gjort det här till en dag. De får zumba och sex och information om sex och samlevnad men sedan har de även ordnat yoga och egna hälsofrågor så det är jättekul, fortsätter hon.

Barn- och utbildningschefen Lotta Engdahl:

– Lotta (Nordek) har haft fria händer att ordna här och det är hon som får de här frågorna och vet vilka behov som finns. Det är väldigt välplanerat och det måste det vara för att det ska fungera. Frågor om känslor, sex- och samlevnad och hbtq är ju jättevikiga frågor och nu blir det en heldag med fokus på de här frågorna. Vi ska utvärdera det här och det kommer säkert mycket tankar och reflektioner under lång tid framöver. Vi hoppas den här dagen ska bestå och att det är värt pengarna, vi vill ju att våra elever ska må bra och vi hoppas det ska gynna dem för framtiden, säger Engdahl.

Fakta

Föreläsare och information under hälsodagen.

Andreas Jonsson: Självkänsla och alla lika värde.

Mats Kardell: adhd, utanförskap, bekräftelse och missbruk, narkotika, dopning.

Henrik: Att leva med handikapp.

Hkk-frukost

Mun hälsa

Stress, oro och ångest

Sex och samlevnad

Barnmorska

Kost

HBTQ

Polisen

Zumba

Cirkelträning