Källängs keramik, konst och trädgård är en hel filosofi. Monica och Thomas Mattsson har varken rinnande vatten eller el, förutom en solpanel som de laddar sin enda mobil med.

– Vår filosofi är att köpa så lite som möjligt och göra det mesta själv för då kan man leva som konstnär. Det finns ingen möjlighet att överleva på det här annars, konstaterar Monica.

Paret har alltså ingen tv och vardagsrummet är ett arbetsrum där paret målar tavlor och Monica syr på sin trampsymaskin.

– Många gömmer sitt arbetsrum i källaren men hos oss spelar arbetsrummet huvudrollen, säger Monica.

Paret arbetar med sin konst, mest på nätterna i skenet av stearinljus. Thomas är även keramiker och har designat ljusstakar med hållare i tre olika höjder efter Monicas önskemål. Ljusstakarna pryds av små svampar som sticker ut och jordfärgerna för tankarna till mossor och lavar.

Höglandets Konstronda firar 25-årsjubileum i år, den 25, 26 och 27:e juni, och Mattssons är med, precis som vanligt, även om de inte har hunnit producera lika mycket konst som vanligt.

Annons

– För tre år sedan var vi 27 konstnärer och i år är vi 63 som är med, säger Thomas.

Thomas visar ett av sina verk "Den tusenåriga stugan".

– Jag fantiserar om att hitta en stuga som är tusen år gammal och orörd i skogen. Jag målar mycket skog, jag älskar skog! säger han.

Monica målar trädgårdsmotiv ur sin egen värld. Sommartid sitter hon på olika ställen i trädgården när hon skapar. Färgskalan går mycket i purpur, rosa och vitt vilket också syns i hennes textilkonst och i kläderna som hon syr själv.

– Jag försöker även göra trädgården i samma färger, säger hon och nämner purpuraplar som ett exempel.

Trädgården är Monicas skapelse och stilen är asiatisk med fokus på dammar och stenar. Bonsaiträd finns här också i massor, allt från ek till tall. I trädgården står också Thomas vedeldade keramikugn som kommer upp i över 1200 grader. Det är i de temperaturerna som stengodset får sitt säregna utseende när glasyren reagerar på värmen. Thomas har också en keramikverkstad och en butik i trädgården.

– Jag har väl gjort 40 000 grejer genom åren men nu satsar jag mest på konsten, säger han.

Keramik och konst finns också utplacerat i trädgården som en del av helheten.

– Jag sålde en tavla en gång som hette ”Lugn och ro”. Jag tänkte mig en stuga som ligger vid en göl där det är så tyst att man hör trollsländans vingslag, säger Thomas.