DEN 1 OKTOBER slutade Jönköpings läns förra landshövding Håkan Sörman, på grund av privata skäl, efter bara ett år på posten.

Ny landshövding från och med den 15 januari blir Helena Jonsson från Tranås.

Jonsson är utbildad lantmätare och har bakgrund inom Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) för vilken hon var förbundsordförande mellan 2011 och 2017.

År 2013 utsågs hon dessutom till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

DET ÄR INTE konstigt att regeringen, med civilminister Ardalan Shekarabi (S) som ansvarig minister, utsåg Helena Jonsson till landshövding. Hon uppfyller flera av kriterierna som efterfrågas av en landshövding.

Tack vare sitt tidigare ordförandeskap för LRF har hon erfarenhet av att leda en organisation och förmodligen har hon skaffat sig en del nyttiga kontakter på vägen.

I länsstyrelsens pressmeddelande säger även Anneli Wirtén, länsråd och vikarierande landshövding, att Jonsson har suttit i länsstyrelsens insynsråd och att hon därför "känner väl till arbetet på länsstyrelsen".

Annons

I EN TIDIGARE intervju har Helena Jonsson sagt att hon drivs av äganderättsfrågor och av stad- och landfrågor. Inte oväntat engagerade hon sig i Centerpartiet.

Faktum är att Jonsson blev medlem i C i höstas och medlemskapet gick så bra att hon nu i december valdes in som tvåa i länets riksdagslista, strax efter partiledaren Annie Lööf.

Men Jonsson lämnade C inför sitt uppdrag som landshövding.

I rollen som landshövding ska man representera länet gentemot staten och staten gentemot länet. Då ska man inte sitta i riksdagen samtligt.

LANDSHÖVDINGAR finns det i dagsläget 21 stycken av i Sverige. (Hade reformen om storregionerna blivit av skulle nio ha gått bort).

Att lämna C var kanske ett svårt beslut för Jonsson, särskilt med tanke på hennes snabba framgång inom partiet, men det hade nog varit ännu svårare att tacka nej till en så åtråvärd plats.

År 2016 räknade Altinget ut att sju av tio landshövdingar har bakgrund inom politiken.

Kan man säga att Jonsson blir ytterligare en av de landshövdingar som har bakgrund inom politiken?

Nja, nästan, men inte riktigt. Resan inom C blev inte så lång, för tillfället.

DEN LOKALA vinkeln då? Jonsson är ju från Tranås.

För att bli landshövding behövs det i regel ingen personlig koppling till det län man kommer att representera. Kompetens är viktigare.

Men ska man vara en lokalpatriot är det självklart glädjande att Helena Jonsson är från Tranås och känner till vårt län.

Ett minus är det i alla fall inte.