Det är i Norrboda som klubben har sin egen lokal med fyra sektioner idrott. Kick & box, hema, BJJ och Ju-Jutsu Kai är grenarna som samlar cirka 200 medlemmar till träningar varje vecka.

– Vi betonar träningen som motionsform. Man ska röra på sig för det är kul, säger Sofia Gustavsson.

Sofia är instruktör i sektionen kick & box som innefattar slag och sparkträning mot små och stora mittsar. Det ger styrka och kondition som passar alla åldrar.

Sektionen kick & box firar 20-årsjubileum i år. Maria Angelis Lind var det som tog sporten till Nässjö 1998.

Två ersätter en

Tobias och Sofia Gustavsson efterträder Andreas Johansson som haft ordförandeuppdraget under tre år.

Andreas stiger av då han känner att tiden inte räcker till för jobb, små barn och samtidigt engagemang i en styrelse. Han är kvar som tränare i föreningen.

För att ha en rimlig arbetsbörda gör Tobias och Sofia en gemensam satsning för att få fart på föreningen med tjugotalet ledare.

– Vi vill få till en bättre gemenskap över sektionerna. Att vi blir ett gäng som samarbetar mer, förklarar Sofia Gustavsson.

Föreningen kommer också marknadsföra sig mer ut mot sponsorer för att få in pengar till lokalens behov av underhåll.

– Det är alltid något som måste göras i form av målning och snickeriarbeten. Parkeringen utanför ska skötas.

Annons

För att hålla en hög klass på träningspassen fortbildas dessutom ledarna regelbundet.

– Vi vill ju skicka så många som möjligt på kurser, men det kostar pengar, fortsätter Sofia.

Lär självförsvar

Ju-Jutsu Kai är en mjuk teknik som lär ut självförsvar för att oskadliggöra en motståndare. Sektionen har träningar för såväl unga flickor och pojkar som vuxna män och kvinnor.

BJJ står för Brasiliansk Jiu Jitsu som i korthet går ut på att få ned sin motståndare på marken och ta kontroll med hjälp av olika grepp som ger poäng i tävlingar. BJJ är en snabbt växande tävlingsidrott, men i Nässjö har den fokus som motionssport.

Hema står för Historical European Martial Art. Utövarna tränar med dolk, käppar, korta svärd och spjut bland annat. Det handlar om praktiskt självförsvar. Hema är ett samlingsnamn för äldre traditioner av nästan bortglömda kampformer.

Tobias Johansson och Sofia Gustavsson vill bygga gemenskap i Nässjö kampsport som har med flera sektioner av idrott.