"JA", UTROPAR de snälla barnen medan de som har varit busiga tänker i några mikrosekunder till innan de också svarar ”ja”.

Snällheten är dock inte förbehållen barnen. Julen har av tradition betraktats som den högtid då man blir "snäll”: Man ger gåvor till varandra, umgås med familjen, kanske skänker något till välgörenhet och blir allmänt givmild, tacksam och kramig.

Denna inställning till julen är internationell.

Även Charles Dickens kända bok ”En julsaga” berättar om den bittre och girige företagaren Ebenezer Scrooge som natten mellan julafton och juldagen får besök av tre spöken som avslöjar vad som kommer att hända med honom om han inte ändrar sitt beteende.

MEN DET HÄR med att vara snäll, vad är det?

Inte många kan ha missat de senaste årens debatt om ”godhet”, framförallt i samband med migrationsfrågor.

De som ville ha en begränsad invandring argumenterade för att det är det enda som fungerar i längden medan de som ville ha en generös invandring betraktade motståndarnas åsikter som inhumana.

Men, de flesta av dem som kallades för ”inhumana” var det inte alls.

Snarare var de medvetna om att bostadsbrist, lärarbrist och tolkbrist inte kunde kombineras med fri invandring. Dessa ”onda människor” visste att bland annat myndigheterna förr eller senare skulle bli överbelastade.

De "onda" var som tomtenissarna som berättar för jultomten (den goda) att säcken med julklappar riskerar att gå sönder om man stoppar i för många julklappar.

DE "GODA" har också ofta varit förespråkare av kravlöshet och motsatt sig förslag på till exempel språktester för medborgarskap, trots att krav och regler ofta hjälper nyanlända att integreras i det nya samhället.

Samtidigt har den här konflikten alltid funnits - om idealisterna kontra realisterna. De som vill göra gott nu, oavsett vad resultatet blir, och de som föredrar att överväga vilka konsekvenser varje agerande kan leda till.

Annons

Historiskt sett har den mentaliteten kunnat delas in i höger och vänster - med undantag för gråsossar och ideologiska nyliberaler - där vänstern ofta har värderat goda avsikter högre än resultat medan högern har varit mer "riskkalkylerande" av sig.

I biståndsfrågan har denna delning varit särskilt tydlig.

MEN VEM är det som är godast?

Den som tänker med hjärtat, och som kanske ger pengar till tiggaren bara för att det "är rätt", utan att veta vad dessa pengar går till? Eller den som inte gör lika många goda gärningar men vars långsiktiga tänkande inte leder till lika många ogenomtänkta misstag?

I grunden anser förmodligen de flesta av oss att goda avsikter är en förutsättning för godhet. Annars skulle uttrycket "hon/han ville bara väl" inte användas som ett godtagbart argument för när något blir fel.

Samtidigt är det viktigt att varje person som blint litar på sitt hjärta utan att göra bedömningar på hur det kan gå lär sig av sina misstag. Man kan inte ta sig igenom hela livet utan att göra konsekvensanalyser.

Personen som däremot varnade tidigt för ett problem, vare sig det handlade om migrationskris eller finanskrascher, lär sällan betraktas som god.

Det här är en verklighet som framförallt politiker måste förhålla sig till. De måste ibland ta beslut som går emot folkopinionen, som sänkta bidrag, för att det ska bli bra för de flesta i längden.

GODHET är som sagt något komplext och det finns många frågor att beakta.

Blir man en mindre god människa för att man inte vill jobba ideellt? Går det bra att skryta om sina goda gärningar eller måste de döljas? Måste man tycka synd om alla som är mindre lyckligt lottade för att vara god?

Det viktigaste är dock inte att kunna svara på alla dessa frågor utan att noga analysera de svar som man väl har kommit fram till. Lever man själv upp till sin egen godhetsbild?

Många av oss kanske tror att det räcker med att vi har goda åsikter. Vi behöver inte göra något eftersom vi har rätt politisk ståndpunkt eller religion.

Men det räcker inte med att tänka rätt för att vara god. Man måste följa sina egna principer också. Att göra rätt för sig är att inte göra det lätt för sig.

Jag önskar nu er alla en mycket god jul!

Jul