– Det är 30 år sedan vi flyttade hit från Stockholm. Vi hade inga planer på att köpa någonting, vi blev lurade hit för att titta men när vi kom upp här så kände vi direkt, här ska vi bo, berättar Susanne när vi anländer till Lövåsa som ligger vackert beläget några kilometer från Österbymo.

Då var trädgården så långt ifrån dagens utsmyckning man kan komma. Mycket har hänt genom åren men Susanne hade gärna lagt mer tid på att vårda sin trädgårdsmiljö.

– Men tiden räcker inte till. Tidigare jobbade jag med blomsterhandel och då var det inte alls mycket tid över. Nu jobbar jag som undersköterska, men jag ser fram emot pensionen nästa år så jag kan lägga ännu mer tid på trädgården.

Piongård

Regnet faller ner med mörka moln på himlen.

Men rosorna i alla dess möjliga färger blandat med pioner, perenner och dahlior med mera ljusar upp den blöta sommarförmiddagen.

– Här var vi vår kryddgård eller örtagård där vi odlar alla möjliga sorters kryddor. Här byggde vi en damm förra året och här håller vi på att bygga en piongård. Det är ungefär 60 olika sorters blommor.

Flera inbjudande fikaplatser är strategiskt placerade runt hela trädgården.

Annons

Vid den blötare delen av gården har Kaj sin djungelträdgård som kan liknas vid "regnskog".

Öppen trädgård

Nästa lördag, 8 juli, bjuder de in allmänheten för att beträda trädgården som omges av cirka 3 000 kvadratmeter.

– Många har varit nyfikna och vi kände att det är bättre att ha en dag där vi har öppen trädgård, berättar Susanne.

– Förra året kom det 200 personer, och då är det inte bara folk från trakten. De kommer från Vetlanda, Jönköping, Rimforsa och så vidare. Vi säljer lite växter och har kaffeförsäljning.

Öppen trädgård handlar också om social samvaro och gemenskap där intressanta diskussioner och inspiration sprids emellan besökarna.

Både tidsbrist, blåsten och ett hungrigt rådjur har dock förstört planeringen något.

– Hon promenerar in och äter upp rosorna och knopparna. Det är ju som ett smörgåsbord för henne, skrattar Susanne.

Vad känner du när du går runt här själv?

– Det är ingen perfekt trädgård men det är inte min ambition heller. Men jag känner att det börjar bli som jag tänkt mig, men man har lärt sig efterhand. Men hade jag fått börja om hade jag nog gjort annorlunda, skrattar hon.