Min regering, i går avgick nästa chartrade plan för deportation av Afghanska flyktingar från Migrationsverkets förvar via Landvetter till Kabul. Detta är en stor skam för vårt land och vi är många som tidigare varit tacksamma och stolta över vårt land som numera skäms istället.

Annons

Hur kan vår statsminister komma överens med Afghanistans president att vi skall deportera Afghanska medborgare som flytt för sitt liv, tillbaka till det de flydde från? Förstår inte regeringen att Ashraf Ghani är pressad att göra det för att Afghanistan är rädda att förlora ett enormt bistånd från EU?

Hur skulle han kunna åstadkomma ett ordnat mottagande för de som flytt landet, när Afghanistan inte kunnat garantera säkerhet för sina invånare de senaste 35 åren? Tror min regering verkligen på ett sådant löfte? När har Afghanistans ledare senast visat sig trovärdiga? Har någon av er personligen lärt känna någon av alla de 23 000 ensamkommande ungdomar som sökte och fick sin tillflykt i Sverige 2015? Har ni hört deras livsberättelse, orsaken till att de flydde, hur själva flykten var och hur de för första gången känt trygghet och framtidstro här?

Tror inte Migrationsverket på deras berättelser och varför gör de i så fall inte det? Är de mindre trovärdiga än Ashraf Ghani? Om det de berättar är sant kan väl inte migrationsverket göra en annan bedömning än att deras skyddsbehov är maximalt!

STOPPA deportationen! Bara ni kan göra det! Låt baltutlämningen 1946 förbli vårt lands största skamfläck i modern historia! Annars är vi många som tappar förtroendet för er, Migrationsverket, polisen och alla andra inblandade.

Katarina Abrahamsson, Eksjö