Påve Franciskus kommer till Sverige på måndag för att delta i den stora ekumeniska gudstjänsten i Lunds domkyrka. Ärkebiskop Antje Jackelén, biskop Anders Arborelius och representanter för Lutherska världsförbundet deltar också i den tv-sända gudstjänsten.

På eftermiddagen kan allmänheten uppleva stämningen i Lund genom en livesändning på storbildskärm via fiberlänk i Lommaryds kyrka och kanske ta ton i en och annan psalm som framförs.

— Vi vill bejaka det som sker i Lund. Kyrkohistoriskt är det väldigt viktigt, ett närmande mellan protestanter och katoliker, framhåller kyrkoherde Peter Andreasson.

Hyr storbildsskärm

Det var näringslivsföreningen i Aneby som införskaffade en storbildskärm till fotbolls-EM i somras, då matcherna visades för allmänheten på torget i Aneby, samt Alla får plats-veckan. Föreningen fick därefter den vilda idén att ställa skärmen i kyrkan och där visa påven i en direktsändning från Lund.

Annons

— Jag tyckte att det var en väldigt intressant idé. Tanken var kanske först att detta skulle ske i Aneby kyrka, men det passar bättre i Lommaryds kyrka, förklarar Andreasson.

— Tanken var att skärmen skulle användas även efter fotbollen och Alla får plats-veckan. Då såg man en fortsättning med att kunna hyra ut skärmen till andra sammanhang. Så nu testar vi ny mark och ett nytt samarbete.

— Alla får plats jobbar vi med året runt och alla ska kunna vara med på detta, oavsett trostillhörighet. Då minskar vi avstånden mellan oss.

I och med detta arrangemang inviger också Svenska kyrkan i Aneby den fiberuppkoppling som drogs in i kyrkan för ungefär två år sedan. Men det är först nu som fibernätet har kopplats in och kan användas.

— Det är hög tid att vi får användning för det, konstaterar Anita Walfridsson, ordförande i församlingsrådet i Lommaryd. Att det nu finns fiber i Lommaryds kyrka är en förutsättning för att detta skulle kunna bli av.

— Detta är ett sätt att testa att använda kyrkorna på fler sätt än de traditionella, sammanfattar Peter Andreasson. Det handlar om samverkan, en kul idé och tekniska framsteg.