TV: Erik hjälpte till vid kusten

På den grekiska ön Lesbos har Erik Gerhardsson från Ingarp tillbringat de senaste veckorna. Han säger att det är skönt att komma hem men att han vill åka tillbaka och hjälpa till igen.

När han åkte dit förra gången var han och gruppen han reste med mest i lägret i Moria. Nu har han mest varit vid kusten för att hjälpa de som kommer med båtar.

Vinkade åt båtar

Vid kusten har de tagit hand om de som kommit med båtarna. De har varit blöta och kalla och då har de kunnat ge dem torra kläder.

— Vi åkte ut till stranden vid midnatt och satt runt en lägereld och spanade ut mot vattnet för att se om det dök upp några båtar. Om vi såg en båt signalerade vi mot dem med reflexvästar och ropade åt dem att åka till oss.

Annons

— När vi fått i land människorna fick de byta kläder. Vi hade läkare på plats som kunde hjälpa till om det behövdes. Jag minns en kvinna som föll livlöst ner i marken. Då var det som att tiden först stannade, men jag kallade sen snabbt läkare till platsen som kunde få liv i henne igen, berättar Erik.

Får tacksamhet

För att klara av situationerna han är med om berättar han att han väljer att fokusera på det positiva.

— Du får ge så mycket när du är där men du får också så otroligt mycket tillbaka. De här människorna är så tacksamma, säger han.

Erik Gerhardsson berättar att det känns som att han har fått ett andra hem på ön.

— Det är svårt att beskriva kamratandan som finns där. Vi tar verkligen hand om varandra. Man blir nära vänner när man umgås under så extrema förhållanden.

— Jag har familj, vänner och trygghet här hemma men nu har jag det där nere också och det känns jättebra.