Det var i januari i år som Erik Gerhardsson återvände till ön för att fortsätta sitt arbete som volontär inom den grekiska organisationen Emergency Response Centre International, ERCI. Inte förrän i augusti återvände han till hemmet i Ingarp.

Under sin tid på Lesbos har Erik bland annat vakat på stränderna och hjälpt människor i båtar. Erik beskriver att situationen när det anländer flyktingar med båt ibland kan kännas som en krigssituation.

— Vi blir väckta, hoppar upp ur sängen, tar på oss vår utrustning och springer ut för att rädda folk från klipporna, säger han.

När Erik berättar om hur han hjälpt till med att dra upp döda kroppar ur båtar och hållit om halvt ihjälfrusna barn är det inte svårt att förstå att den nyblivna 21-åringen har fått vara med om mer än vad många andra svenska 21-åringar har upplevt och att hans erfarenheter har fått honom att tänka om.

Annons

— Jag har fått ett helt nytt perspektiv på livet. De känslor som jag började känna när jag åkte iväg första gången har förstärkts ännu mer. Jag har fått mer insikt i andra länder och i arabvärlden. Resorna har vidgat mina vyer och de fördomar som man hade tidigare har hamnat vid sidan av. Jag har blivit mer empatisk, mer omtänksam och så har jag insett hur viktigt det är med stöd här hemifrån. Det stödet är A och O för mig. Utan det stödet skulle jag inte orka, säger han.

Umgås med barnen

Erik och de andra volontärerna har också ägnat mycket tid med flyktingbarnen.

— Myndigheternas tältläger är som ett stort svart hål. Det finns ingenting för människorna där att göra. Vi försöker göra en del aktiviteter tillsammans med barnen. Oftast tar vi med dem till en strand där vi är badvakter. Vissa av barnen har blivit traumatiserade under resan till Lesbos och är rädda för vattnet. Det är också många som inte kan simma så vi måste ha koll på dem, säger han.

— Det är väldigt givande att vara med barnen och dela deras glädje, fortsätter han.

I slutet av september ger sig Erik iväg till Berlin för att möta upp sin flickvän Sarah som själv är syriansk flykting från Turkiet och kom med en flyktingbåt till Lesbos för cirka ett år sedan. I början av oktober åker paret tillsammans till Lesbos får att göra ännu en vända som volontärer.

Framöver har Erik planer på att åka runt i skolorna i Eksjö med omnejd och berätta om sina upplevelser.

— Jag har fått en hel del förfrågningar från elever som vill veta mer om läget på Lesbos och att prata i skolorna är något som jag verkligen vill göra. Jag känner att jag har ett ansvar för att föra min kunskap vidare, säger han.