ISHOCKEY Landsbrosonen Erik Karlsson är som bekant ny lagkapten för Ottawa Senators. En annan svensk som var lagkapten i ett NHL–lag under många år, är legendaren Nicklas Lidström.

– Han kan helt klart bli en av toppspelarna, som Börje Salming, säger han som besökare i NHL-studion i Viasat som sänds på måndag klockan 18.30.

Lidström rankar Karlsson som en av de fem bästa backarna i hela NHL.

– Ja, det tycker jag. Tillsammans med Shea Weber i Nashville, Zdeno Chara i Boston, Chicagos Duncan Keith och Montreals P.K Subban som är en rolig spelare att se på isen. Sedan är det svårt att rangordna dem inbördes. Weber är tyngre, med ett bra skott, spelar mer fysiskt medan Erik är mer duktig på att använda sin skridskoåkning och teknik, säger han, men framhäver även fler duktiga svenskar.

Annons

Karlsson själv talade nyligen med tidningen om säsongen. Då berättade han om att han själv inte tänkte så mycket på – just sig själv. Utan att han mer fokuserade på lagets prestation.

– I år handlar det för oss om att ha ett bättre år än förra året, sa Karlsson då.

– Individuellt så vill jag bara känna mig bättre än vad jag har gjort innan, förklarade Karlsson.

Lidström trycker också på att Sverige vart duktiga på att få fram bra försvarare till världens bästa hockeyliga.

– Sverige har fått fram flera fina backar på senare år. Tampas Victor Hedman har etablerat sig bra. Hampus Lindholm i Anaheim är också en back som kommer att etablera sig mer och mer. Oliver Ekman-Larsson har klivit fram som Phoenix bästa back.

nhl