Det nya migrationsavtalet mellan EU och Turkiet har inte minskat antalet människorna som tar sig till ön Lesbos.

Volontären Erik Gerhardsson är på plats och hjälper till genom organisationen ERCI, Emergency response centre international. Han har i flera omgångar varit på ön och berättar om hur situationen har förändrats. Det har blivit sämre för flyktingar och för volontärer.

— Registreringslägret som finns i Moria har ändrats och är inte öppet längre för hjälporganisationerna. Det är ett stängt fångläger. Alla organisationer har tvingats lämna lägret.

— Organisationen som tidigare hade busstransporter från stranden till lägret har slutat med det. För de vill inte vara delaktiga att köra människorna till fånglägret, berättar Erik.

Erik arbetar vid kusten i olika grupper för att ta emot båtarna med människor.

Längre väntetider

Annons

Han berättar att det nu finns en polisbuss som i stället kör och tar med flyktingarna till lägret. Kommer det flera båtar under en kväll blir väntetiderna längre eftersom bussen inte får med alla på en gång.

— Det kan bli längre perioder för dem då de får vänta på stranden. Det blir påfrestningar för dem att vänta, trötta och blöta.

Dåliga förhållanden

Enligt Erik Gerhardsson så har de ingen insyn till lägren som finns. Därför kan han bara gissa hur förhållandena blir för flyktingarna i lägret.

— Det blir betydligt sämre än tidigare. Nätverket kommer bara att falla ihop. I de läger som finns på norra Grekland vet vi att det är dåliga förhållanden. De får sova i tunna tält utan några underlag, i en sovsäck, berättar Erik.

"De flyr hellre"

Människor som kommit till ön efter att avtalet börjat gälla riskerar att skickas tillbaka till Turkiet. Det är planerat att båtarna med flyktingar ska börja köra den 4 april.

Erik Gerhardsson berättar att flyktingströmmarna är lika stora som tidigare.

— De åker hellre hit än att stanna kvar i Turkiet. De berättar om vilka hemska förhållanden de är med om där. De flyr hellre med vetskapen om att de ska deporteras tillbaka.