”Vi är glada, stolta förmånstagare och varje krona är viktig för barns rätt till utbildning, hälsa och trygghet, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn i ett pressmeddelande.

Erikshjälpen fick 16 miljoner i basstöd från Postkodlotteriet, vilket är en miljon mer än 2017. Pengarna kommer bland annat användas till insatser i Mali, Kambodja och Sverige. I Mali finns många barn som, ofta på grund av fattigdom, aldrig börjat skolan. Tack vare intensivskolor kan många barn få en ny chans. Under ett läsår går barnen en intensivutbildning för att sedan, nästa läsår, börja i den vanliga skolan.

Annons

I slumområden i Kambodja lever familjer i stor fattigdom och utsatthet. Med stöd från Erikshjälpen kan föräldrar få mikrolån för att starta en egen liten affärsverksamhet som ger familjen en inkomst. Barnen kan också få komma till en barnklubb, en trygg plats där de får hjälp med läxläsning, lär sig om sina rättigheter och kan leka och träffa kompisar.

I Sverige kan ungdomar som lever i utanförskap, eller riskerar att hamna där, få stöd att utvecklas som idrottare och växa som människor genom integrationsprojektet Football For All Global som finns på ett tiotal orter.

Erikshjälpen fick utöver basstödet sex miljoner kronor till ett specialprojekt för flickors rättigheter i Karamoja cluster, gränsområdet mellan Sydsudan, Uganda och Kenya. I området är det större sannolikhet för en flicka att dö i barnsäng än att genomgå grundskoleutbildning. Projektet, som kallas Flickor utan brudpris, handlar om att skapa förutsättningar för jämställdhet i ett område där bara sex procent av de vuxna kvinnorna kan läsa och skriva.

Totalt delade Postkodlotteriet ut 1 100 321 102 kronor till drygt 50 förmånstagare.