Det var den 27 april som en skottlossning inträffade i Värnamo. Fyra personer fick föras till sjukhus och polisen kunde i dagarna efter händelsen gripa och anhålla flera personer, misstänkta för våldsdådet.

Några dagar senare gick regionpolitikern Esse Petersson (L) ut på Facebook och skrev ett inlägg där han anklagade ”nysvenskar” för att ligga bakom attacken.

Inlägget fick hård kritik internt i partiet och Esse Petersson anklagades för ryktesspridning.

Nu, tre månader efter Facebookinlägget, så tilldelas Esse Petersson en formell varning för uttalandet. I ett pressmeddelande skriver styrelsen för länsförbundet att Esse Peterssons Facebookinlägg och efterföljande debatt strider mot partiets värdegrund.

Partisekreterare Maria Arnholm skriver vidare att Esse Petersson har använt svepande och kollektivt utpekande formuleringar. Han har också använt en hård och respektlös debatton gentemot enskilda i den offentliga diskussionen och att han utpekat enskilda journalister som ”en del av medieetablissemanget”

Enligt Liberalernas länsförbunds styrelse så bör varningen betraktas som en signal att likande beteende i forsättningen kan leda till uteslutning ur partiet.

Annons

Esse Petersson skriver i ett uttalande om att det är tragiskt vilken riktning partiet går i. Här är hela hans uttalande:

"För mig är ärlighet, verklighet och sanning grundläggande i det politiska arbetet och skall inte korrumperas genom att tillfredsställa ”tillrättalagda sanningar” oavsett vad dessa önskemål kommer ifrån. Ryktesspridarna i detta sammanhang är de som försökt bortförklara verkligheten i Värnamo-skjutningen genom att vända sanning till lögn, den verklighet som nu också öppet redovisades i rättegången och rapporterades av JP och VN den12 juli 2018. Tragiskt att det vidsynta och generösa Folkpartiet genomnamnbytet till Liberalerna nu också tycks försöka förvandlas till ett extremliberalt sektbeteende med begränsad yttrandefrihet om verkligheten i detta sammanhang enligt en oenig länsförbundsstyrelses majoritetsbeslut."