— Jag har koncentrerat mig på svenska fåglar och gärna sällsynta sådana, berättar Lennart, som ofta är ute i skog och mark för att hitta de här mer sällsynta exemplaren.

Ofta har han suttit i många timmar för att vänta in ett bra tillfälle - eller kanske det enda tillfället - till att få en bra bild.

Bland annat har han lyckats fånga en skäggmes, som enligt Ahlsén kom till Sverige först 1972 och svår att upptäcka.

— Jag har nog varit 50 gånger vid sjön Tåkern i Östergötland, men aldrig fått se en skäggmes. Men så i år - helt plötsligt var den där, berättar han.

Tio timmar i båt

Annons

Fiskgjuse är kanske inte så sällsynta, men rätt svåra att fånga i bra närbild. Lennart Ahlsén och en kompis tog i somras en båt och for ut i sjön Sommen norr om Tranås.

— Där satt vi i båten i tio timmar innan en fiskgjuse vågade sig fram och nära oss. Vi visste var boet fanns och det var bara att invänta rätt ögonblick. Vi hade med oss mat och dricka, så att vi skulle klara många timmar och det tog ju sin tid, säger han.

En småskrake fångade han tidigt en morgon utmed Vätterns strand.

— Jag var i Röttle utanför Gränna innan någon annan vaknat, jag var helt själv. Det var tyst och stilla, men då fick jag också en fin bild på en småskrake, berättar han.

De här kan de se

Tolv bilder har det blivit från årets alla delar och han har varit runt i så gott som hela södra Sverige för att fotografera fåglar, som förstås är ett stort intresse hos Lennart.

De här fåglarna finns med i hans almanacka: svartmes, gråsiska, rödhake, brushane, tornfalk, fiskgjuse, blåmes, domherre, större hackspett, stenknäck, skäggmes och småskrake.

Nu blir det ingen jätteupplaga av hans fågelalmanacka.

— Tidigare år har jag endast gjort några få exemplar till nära och kära, men den här gången tänkte jag att fler ska få chansen att köpa en almanacka om de vill. Så jag siktar nog på att trycka upp några hundra kalendrar med fåglar till försäljning, säger han.