Han fick ett långt liv, aktiestinsen Lennart Israelsson, Nässjö, som nu gått bort i en ålder av 101 år. Hans liv var inte bara långt. Det var rikt också. Inte bara på de miljoner han på ålderns höst så frikostigt delade med sig av utan också på upplevelser.

"En god hälsa är värd mycket mer än aldrig så många miljoner i aktieportföljen", sa Stinsen när han skulle fylla 90 år och berättade att han höll sig i fysisk form genom att dansa och motionerade huvudet med korsord och aktiespekulationer, en i dubbel bemärkelse vinnande kombination.

Stins i ordets rätta bemärkelse var aldrig Lennart Israelsson. Någon stationsinspektör, det vill säga förkortningen "stins", fanns inte i Malmbäck, inte ens på den gamla goda tiden. Lennart Israelsson krönte i själva verket sin 40-åriga karriär som järnvägare med titeln stationsmästare. Som sådan var han underställd den riktige stinsen i Nässjö.

Stinsen köpte sina fem första aktier i Sandvikens Jernverk 1945 och det gick bra. Portföljen växte till långt över 100 miljoner och det var inte ovanligt att Stinsen slog både börsindex och finansproffsen runt Stureplan.

Annons

Personligen var Stinsen föga imponerad av antalet nollor. Inflationen var tidvis stark under hans livstid och själv levde Stinsen rätt sparsamt och klagade aldrig över höga skatter.

"Så länge en pensionär i Nässjö kan betala skatt så det räcker till både statsministerns och ett mindre statsråds månadslön så kan det inte vara så illa ställt i Sverige", skojade Lennart Israelsson i en tidningsintervju.

Under senare delen av livet blev Stinsen en flitig mecenat. Han skänkte massor av miljoner till Brinellskolan, högskolan i Jönköping där han blev hedersdoktor och flera tiotals miljoner till Kungliga vetenskapsakademin i Stockholm, vilket gav en biljett till en Nobelfest. Många stod i kö för att få del av miljonerna.

Dansade gjorde Stinsen även efter höftledsoperation i 95-årsåldern och han gick långa promenader med stavgång. Som ledare i studieförbundet Vuxenskolans aktiecirklar var han uppskattad och som föredragshållare åkte han land och rike runt.

Några politiska ambitioner hade inte Lennart Israelsson förrän till valet 2014 när han oväntat ställde upp på centerns kommunlista i Nässjö, därtill charmad av självaste centerledaren Annie Lööf.

Lennart Israelsson föddes i Algutsboda och var i unga år lantarbetare, möbelsnickare och metallarbetare innan han kom till järnvägen. Han var även lastbilschaufför, men när han lagom till 90-årsdagen var nödgad att förnya sitt "tunga" körkort avstod han från att behålla behörigheten att framföra tyngre fordon än personbil. Den fortsatte han med att köra upp i 95-årsåldern.