– Jag har sett fall där det har varit tusentals sniglar i parkmiljöer när man går ut efter tolv på natten och lyser med ficklampan, säger Ted von Proschwitz, som är biolog och expert på sniglar vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Vuxna sniglar dör på hösten, det är de unga sniglarna som övervintrar under jord. De kommer fram när jordtemperaturen är cirka fem grader under en längre period, vilket innebär maj månad i södra Sverige.

– Om det inte blir extremt varmt, då kan de komma redan i april, säger Ted von Proschwitz, och berättar att det är mängden regn i maj som styr om det blir ett mördarsnigelår.

– Om det blir torrt i maj så kommer färre att överleva och då blir det inte det riktiga snigelåret. Regnar det mycket så kommer många däremot fram.

Hur blir man då av med sniglarna när de väl kommer fram?

Annons

– Bli av med dem kan man inte. Det är väldigt svårt, det räcker att det är ett ägg eller snigel kvar, säger Proschwitz, och berättar att arten är tvåkönad och har en "oerhörd fortplantningsförmåga".

Istället är det bekämpning som gäller, och där rekommenderas halshuggning.

– Om man halshugger sniglar med en skarp egg så dör de omedelbart. Det är väldigt effektivt.

Halshuggningarna i trädgården bör kompletteras med gifter, fällor, parasitmaskar och barriärer av olika slag som till exempel elstängsel och koppartrådar. Det viktigaste, enligt Proschwitz, är att man aktivt bekämpar sniglarna.

Hur många mördarsniglar behöver man då ha på sitt samvete för att arbetet ska anses vara effektivt?

– För två år sedan, när det var ett riktigt snigelår, vet jag att folk dödade tusen sniglar under en enda kväll. Det är kanske ovanligt men är man drabbad så kan man behöva döda i alla fall flera hundra varje dag.

Finns det då några goda nyheter inför snigelåret?

– De äter växter och blommor, så odlar du inte mycket i trädgården kanske du inte heller har så mycket sniglar. Och blir de för många att konkurrera om maten så kanske de behöver flytta på sig.