”Fake news” har blivit ett vedertaget begrepp världen över de senaste åren. Falska nyheter, helt enkelt, med syfte att lura mottagaren. Särskilt i sociala medier, förklarar Magasanik, är det läge att vara på sin vakt.

— Om man tittar på val de senaste åren till exempel så visar det att vi blir mer och mer influerade av falska nyheter och ryktesspridning i sociala medier, berättar hon med anledning av att det nu är valår i Sverige.

— Det påverkar hur vi som samhälle tänker och ser på vår samtid och våra medmänniskor. Det är en demokratifråga, och jag tror att det hårdare samhällsklimat vi fått till stor del beror på falska och vinklade nyheter.

Svårare än många tror

Annons

Att skilja på vad som är sant och falskt är inte alltid så lätt dock, och många gånger bidrar vi medborgare själva till förfallet.

— Vi lever i en tid där informationsflödet är så otroligt högt. Därför är det mycket vårare i dag att vara källkritisk än vad det var för 20 år sedan. Många av oss sprider falska nyheter utan att veta om det, och jag tror nog att folk i allmänhet inte är så duktiga på att veta vad som är falskt som de kanske tror.

Några enkla tankar att ha med sig finns ändå, för att i alla fall göra så gott man kan.

Var alltid källkritisk

— Fundera alltid över vem avsändaren är, och varför avsändaren vill att du ska nås av nyheten. Med en enkel googling kan man många gånger se om en sajt är seriös eller inte.

— Och var alltid källkritisk, även mot nyheter som bekräftar din världsbild. Det bästa är att alltid utgå från att det är första april när det kommer till nyheter på webben.

Sophia Magasanik föreläste under måndagskvällen på temat falska nyheter på Aneby bibliotek. Under onsdagen föreläser hon på Eksjö stadsbibliotek.