De två Vetlandaborna i 40-årsåldern och Malmöbon, som alla varit häktade sedan slutet av november, döms till samma påföljd: fängelse i två år och tre månader.

Den 40-årige företagsledaren från Vetlanda döms för grovt narkotikabrott men frikänns från det andra narkotikabrott, av normalgraden, som han stått åtalad för.

Den andre 40-årige Vetlandabon döms för såväl grovt narkotikabrott som för narkotikabrott av normalgraden och rattfylleri.

Den 30-årige Malmöbon döms för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

De tre får stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Den tredje Vetlandabon, en man i 30-årsåldern, döms för rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med 100 timmars samhällstjänst. Om fängelse dömts ut skulle påföljden för honom blivit fyra månader, uppger Jönköpings tingsrätt i domen som meddelades under torsdagseftermiddagen.

Prat i kod

I sina mobiltelefoner pratade de i kod om vitt vin och att det just då gick åt mycket mjölk till kaffet. De pratade om pengar som skulle swishas hit och dit. Vad de inte anade var att samtalen var avlyssnade av polis och spelades in.

Deras skratt åt sina interna skämt lät inte fullt lika roliga när de spelades upp i tingssalen under den två dagar långa rättegången i Jönköpings tingsrätt i förra veckan. Särskilt inte som bakgrundsljud av barnröster också hade fastnat på polisens band.

Förteckningen över Swish-transaktioner visar att nästan 240 000 kronor lämnat Vetlandaföretagsledarens konto och gått till de tre andra. Han påstår själv att alla pengar har gått till hans eget kokainmissbruk och att missbruket kostat honom säkert 400 000 kronor under det dryga halvår han varit beroende.

Blir inte trodd

Annons

Tingsrätten tror dock inte på företagsledarens påståenden om hans kokainmissbruk. En missbrukardos kokain uppgår till cirka 0,1 gram. Att en person skulle gå från att inte ha missbrukat alls till att vissa dagar använda så mycket som 40 missbrukardoser menar tingsrätten är en så orimlig uppgift att den kan lämnas helt utan avseende.

I stället menar tingsrätten att företagsledaren har tagit mer aktiv del i kokainaffärerna än han velat ge sken av. Han och den jämngamle Vetlandabon planerade gemensamt inköpsresan till Malmö där kokain skulle köpas av Malmöbon, anser tingsrätten.

Bland annat pekar tingsrätten på att företagsledaren lånade ut sin bil till kuriren. Det var i den bilen kuriren sedan stoppades av polis på hemvägen, med 77 gram nästan rent kokain.

Företagsledaren var drivande och stod för en stor del av finansieringen av kokainköpet, heter det i domen.

”Helt osannolik”

Att företagsledaren och Malmöbon gett varandra skulden bortser tingsrätten från i allt väsentligt. Deras beskyllningar stöds inte av övrig bevisning, heter det.

Malmöbon påstod också i rättegången att Vetlandabon som kom till Malmö bara skulle leverera vin till honom. Kokainet skulle Vetlandabon ha köpt av en tredje person. Tingsrätten avfärdar berättelsen som helt osannolik, som en ren efterhandskonstruktion och ett påhitt för att förklara spanarnas iakttagelser. Tingsrätten ser det som ställt utom rimligt tvivel att det var Malmöbon som sålde kokainet till Vetlandabon.

I likhet med åklagaren anser tingsrätten att brottet ska bedömas som grovt narkotikabrott eftersom kokainet var så rent. Det är uppenbart att samtliga inblandade var medvetna om kvaliteten, enligt tingsrätten.

Just renhetsgraden tyder också på att kokainet inte enbart var avsett för eget bruk utan också för handel, konstaterar tingsrätten.

Frias på en punkt

I fråga om den andra inköpsresan från Vetlanda till Malmö för att skaffa kokain, anser tingsrätten att det inte finns något som tillräckligt starkt binder brottet till företagsledaren. Han frias därför på den åtalspunkten.

Däremot döms Malmöbon och den tredje Vetlandabon, mannen i 30-årsåldern, för att ha sålt respektive köpt drygt tio gram kokain i samband med den resan. 30-åringen i likhet med den andra kuriren åkte fast med kokainet i en poliskontroll när han var på hemväg.