Det är i NBV-lokalen som de båda vännerna ställer ut. De har haft gemensamma utställningar många gånger tidigare, både i Sverige och utomlands. Staffan berättar att han har en ateljé som han hyr hemma hos Ronnie.

– Där ses vi, dricker kaffe och där föds en och annan idé, berättar Staffan.

Utställningen heter "Färg och lera, Sally Myra presenterar Staffan och Ronnie". Sally Myra finns avbildad på en av tavlorna som Staffan nyligen gjorde.

– Alla tycker att det är så roligt att fråga hur lång tid det tar att göra en tavla. För mig tar det en timme, snabbt ska det gå. Jag har en ganska utpräglad och personlig färgskala, berättar Staffan.

Det blir en hel del båtar som Staffan beskriver är självporträtt, landskap från Gotland och fiskebodar. Han inspireras av andra konstnärer också och försöker att efterlikna deras tekniker vi vissa fall. Det finns även tavlor som känns igen från Eksjös gator.

– Jag målar om nästan alla tavlor. Jag brukar skriva på baksidan om jag har målat om dem. De gamla tavlorna jag har är nog ommålade fem-tio gånger.

Ronnie Gustafsson gör skulpturer och har börjat målat akvarell.

– Det finns tydliga skillnader mellan Ronnie och mig. Jag gör stora och slarviga tavlor och Ronnie göra litet och detaljerat, säger Rehnby.

Ronnie har fått keramiken att se ut som rost och i ett annat verk har han använt sig av bark och satt ett huvud i keramik i mitten.

Annons

Utställningen finns att se till och med söndagen den 13 maj.

NBV