Att sälja fyrverkerier är allt mer kontroversiellt. ÖoB säljer, men protesterna syns på företagets Facebook. Kritiken är hård ”uselt”, ”trist”, ”dåligt” skriver kunder och flera hotar med att aldrig handla där.

Några är dock positiva.

Fakta: Säljer inte

Inga fyrverkerier: Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Planta..

Fakta: Säljer inte

Inga fyrverkerier: Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med Hemköpsbutiker, Ica Maxi.

Camilla Salomonsson
 är affärsutvecklare på ÖoB och förklarar deras försäljning med att fyrverkerier hör nyårsfirandet till och är till stor glädje för många.

”Vi är medvetna om att det finns såväl djur som människor som blir skrämda av fyrverkerier”, skriver hon till tidningen men påpekar att butikerna följer regler kring försäljning, har utbildad personal och ger köparen en folder med fyrverkeriråd.

De säljer också tysta fyrverkerier.

Dubbelmoral

Bauhaus resonerar annorlunda och lägger ned sin försäljning.

”Fyrverkerier är fina att titta på, men de orsakar både personskador och bränder varje år. De är även skadliga för miljön och skrämmer såväl hundar som hästar och vilda djur. Fyrverkerier kan dessutom vara otäcka för människor som har krigsupplevelser bakom sig, säger Johan Saxne, marknadschef på BAUHAUS Sverige i ett pressmeddelande.

Annons

Svenska Kennelklubben driver ett aktivt arbete för att bekämpa fyrverkerierna. De menar att en tredjedel av deras cirka 730 000 hundar är skotträdda. Enligt Svenska Kennelklubben medicineras 35 000 hundar med psykofarmaka varje nyår.

”ÖoB påstår att de tar ansvar genom att sälja under begränsad tid, har utbildad personal och säljer inte till unga under 18 år. Vi hävdar att det ansvaret sträcker sig enbart till att butiken har fått sina pengar därefter upphör det totalt, skriver Hans Rosenberg
, presstalesman för Svenska Kennelklubben i en e-post till tidningen.

”Vad vi tycker är märkligt med dessa butiker är att de också säljer djurartiklar ena sekunden vill de ha kunden för att i nästa stund skrämma bort den”, skriver Hans Rosenberg och tycker att det är dubbelmoral.

Vänta med att gå fram

Pyro Smålands Krutbruk AB är Skandinaviens ledande tillverkare av pyrotekniska specialeffekter och har sålt fyrverkerier i 25 år. Men enligt deras webbsida är 2016 sista året de säljer nyårsfyrverkerier.

Arton år är åldersgräns för fyrverkerierna och i tätbebyggt område krävs oftast polistillstånd. Smällare är förbjudna sedan flera år.

Polisen har råd inför nyår: Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna i så fall tillbaka den till försäljare. Använd bruksanvisningen när du riggar upp pjäserna. Håll inte pjäsen i handen, luta dig inte över tänd pjäs, håll avstånd och vänta 10-20 minuter med att gå fram om den inte fungerade.